Obavijesti Video Pretražite Navigacija
157 "za", 55 "protiv"

Srbija dobila novu vladu i premijerku Anu Brnabić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je u četvrtak dobila novu vladu koju će voditi premijerka Ana Brnabić, nakon izglasavanja povjerenja u srbijanskom parlamentu.

Za novu srbijansku vladu premijerke Brnabić glasovalo je 157 zastupnika, protiv je bilo 55, dok sjednici državnog parlamenta nije nazočilo 38 od ukupno 250 zastupnika.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!" Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Nova vlada imat će 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja, a prisega se očekuje oko večeras 20 sati.

Vlada koju će voditi dosadašnja ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić bit će 15. po redu vlada od uvođenja višestranačkog sustava u Srbiji.

Srbijanski predsjednik i donedavni premijer Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav nove vlade Ani Brnabić istaknuvši kako je uvjeren da će ona "svojim radom i idejama donijeti dobre rezultate za Srbiju i njezine građane".

Objašnjavajući nedavno svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će Brnabić "pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama i svijetu i regiji".

Ana Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je veliku pozornost u regiji i svijetu zbog njene neskrivene homoseksualne orijentacije.

Promaknuću Ane Brnabić za predsjednicu vlade zbog te se činjenice protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina izbora za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994. Na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je studij poslovne administracije 1998., nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. do ulaska u vladu i kao njezina direktorica. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene