Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Spremni za sukob

Spremni za sukob: Novi rat na Kosovu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Gdje god su Srbi poticali podjele po etničkoj osnovi, bilo je sukoba. Zato kažem kako može doći do sukoba ako se na Kosovu inzistira na etničkoj, a potom i teritorijalnoj podjeli. Ne prijetim, već ukazujem na opasnost', rekao je Azem Vlasi, kosovski političar i odvjetnik, nekada visoki dužnosnik u bivšoj SFRJ.

Azem Vlasi u intervjuu za 'Kurir' dao je crne predikcije za budućnost regije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSTIGNUT DOGOVOR Vučić nakon sastanka sa Srbima na Kosovu: "Ujutro počinje uklanjanje barikada" Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste DRAMA Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

'Sva negativna reagiranja s Kosova u vezi s planom u šest točaka su opravdana. Te točke sadrže dosta elemenata koji vode prema cementiranju podjele Kosova na etničkoj osnovi, a mi imamo negativna iskustva s tim. Odbojnost Kosova prema tim točkama je proizvod naznaka etničke podjele koja može dovesti i do teritorijalne podjele, a to je veoma opasno', rekao je kosovski poliitčar.

Na pitanje nalazi li se Kosovo na pragu novog sukoba ukoliko Euleks posluži etničkoj podjeli te zemlje odgovorio je kako ne najavljuje rat.

'Ali onaj tko ide na etničku podjelu Kosova, mora znati kako time dovodi u opasnost Srbe. Samo njih 40 posto živi u većinski srpskim općinama. Gdje god su Srbi poticali podjele po etničkoj osnovi, bilo je sukoba. Zato kažem kako može doći do sukoba ako se na Kosovu inzistira na etničkoj, a potom i teritorijalnoj podjeli. Ne prijetim, već ukazujem na opasnost', rekao je Vlasi.

Rekao je kako odluka Vijeća sigurnosti UN-a da podrži plan o rekonfiguraciji međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu nije nikakav vanjskopolitički uspjeh Srbije.

'Ovo što je usvojlo VSo ne može se tumačiti kao čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije nad Kosovom. Za srpske političare ovo jest uspjeh, ali utoliko što su napravili jedan korak u izvlačenju i prebacivanju vrućeg krumpira na neke druge kanale. Ovim potezom Srbija će lakše sebi krčiti put prema EU', rekao je Vlasi.

Unmik je 1999. bio prijelazna misija i nije se mogao baviti statusom Kosova, stoga je bio statusno neutralan. Euleks dolazi kao podrška pravnom i sigurnosnom sistemu na Kosovu dok ono ne profunkcionira kao normalna država, tvrdi Vlasi.

Ahtisarijev plan nije usvojen u VS UN jer Rusija nije glasovala, ali VS nije samo Rusija. Ključne članice EU suglašene su oko proglašenja neovisnosti Kosova.

Komentirao je i najavu mogućnost revizije Kumanovskog sporazuma. 'To je bio sporazum o povlačenju srpske vojne i policijske efektive s Kosova i njime je definirana zona zabranjenog leta na teritoriji Srbije 20 kilometara od Kosova. Nemam ništa protiv da se to izmjeni', zaključio je Vlasi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene