Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanje 12 osoba je poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno u napadu bombaša samoubojice i naoružanih militanata na dva popularna restorana u somalskom glavnom gradu Modadishuu, priopćila je policija.


Napad je počeo eksplozijom automobila-bombe na ulazu u restoran Posh Treats, nakon čega su militanti jurnuli u restoran i uzeli za taoce građane koji su se tamo zatekli.

Vezani članci Hrvatski vojnici u Afganistanu, ilustracija (Foto: Pixsell,Borna Filic) Vojnik koji je bio u mirovnoj misiji u Afganistanu: "Čim napustite bazu, imate metu na sebi i postajete glineni golub" Teroristički napad (Foto: Provjereno) Nevjerojatni niz promašaja policije u istrazi terorističkih napada: Hrvat i Bosanac četiri godine izbjegavali ruku pravde

Odgovornost za napd preuzeli su islamski militanti al Shabaaba, somalski ogranak Islamske države, povezan sa Al Qaedom.

Eksplozija je djelomično pogodila i obližnji restoran, poznat kao Pizza House, koji su također napali militanti, od kojih su dvojica poginula u sukobu s policijom.

Iako je dio zatočenih oslobođen, talačka kriza u Pizza Houseu se nastavlja, a militanti su prekinuli opskrbu strujom, što dodatno otežava izvlačenje talaca.

Bivši somalski zastupnik Abdi Aynte rekao je da je "duboko uznemiren terorističkim napadom".

"Moje su misli i molitve sa svim žrtvama", dodao je.

Militantna skupina al-Shabaab preuzela je odgovornost za napad preko svoje radiopostaje Andalus. Riječ je skupini, povezanoj s al-Qaedom, koja nastoji uspostaviti islamsku državu u Somaliji.

Somalska borba protiv al-Shabaab traje cijelo desetljeće i odnijela je tisuće života.

Misija Afričke unije u Somaliji (AMISOM) s više od 20.000 vojnika pomaže vladi u borbi s tom skupinom. (HINA)