Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Solana želi uspostavu energetskih pravila s Rusijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana pozvao je na uspostavu jasnih energetskih pravila s Rusijom uoči summita na kojem će biti pokrenuti pregovori o sklapanju novog sporazuma o strateškom partnerstvu između EU-a i Rusije.

"Novi sporazum trebao bi odražavati promjene koje su se dogodile kao u Rusiji tako i u Europskoj uniji i postaviti dobre temelje za vrlo široku i raznoliku suradnju koju danas imamo i koju želimo dalje širiti u dolazećim godinama", rekao je Solana u intervjuu za Interfax objavljenom u četvrtak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ODNOSI NA RUBU Vulin nakon zabrane ''privatnog posjeta'' Vučića Hrvatskoj: ''Svi hrvatski dužnosnici od danas su u posebnom režimu kontrole'' Opušci na plaži - 2 KAKO DO RJEŠENJA Španjolska je odlučila stati na kraj ovom problemu na plažama, a kakvo je stanje kod nas? "To je katastrofa"

"Cijeli kompleks pitanja, koja se odnose na energetiku, predstavlja jedan od najvažnijih elemenata naših odnosa s Rusijom", kazao je on dodajući da je to "područje gdje je naša međuovisnost vrlo jaka i prirodno je da se to odrazi u novom sporazumu"

"Sigurnost opskrbe je svakako vrlo važno pitanje za EU i o tome ćemo nastaviti razgovarati s našim ruskim partnerima", rekao je Solana.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sastat će se s čelnicima EU-a u naftom bogatom sibirskom gradu Hanti-Mansijsku u četvrtak navečer. To je njegov prvi summit otkad je preuzeo dužnost predsjednika u svibnju.

U petak će početi pregovori o postizanju novog sporazuma o strateškom partnerstvu između EU-a i Rusije koji će zamijeniti prijašnji sporazum iz 1994. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene