Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-u

Solana: U BiH nastavak političke napetosti, ne i destabilizacija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana upozorit će u izvještaju Ujedinjenim narodima kako se u BiH očekuje nastavak političkih napetosti, no ne i destabilizacija sigurnosne situacije.

U izvješću, za koje Dnevni Avaz navodi da ga je dobio na uvid, koje Solana redovito šalje Vijeću sigurnosti navodi se kako su pregovori o ustavnim promjenama što ih vode trojica političkih vođa u BiH propali 21. veljače nakon pooštrenja uvjeta za razgovore koje je sugovornicima Draganu Čoviću iz HDZ-a BiH i Sulejmanu Tihiću iz Stranke demokratske akcije (SDA) postavio čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) Milorad Dodik. Dodaje se kako su se čelnici tih triju stranaka nastavili 'sastajati i ostvarili su ograničeni napredak'.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Ustavni amandman o Brčko Distriktu, po kojem on potpada pod nadležnost države BiH umjesto dosadašnje međunarodne uprave, usvojen je u Vijeću ministara BiH i upućen u parlamentarnu proceduru, navodi se u Solaninu izvješću u dijelu koji govori o političkoj situaciji.

'Situacija mirna iako se nastavilo s nacionalističkom retorikom'

Visoki dužnosnik EU podsjeća da su Brčko, dogovor o državnoj imovini i opća stabilnost ključni ciljevi koje je postavilo Vijeće za provedbu mira (PIC). 'Ispunjenje tih uvjeta dopustilo bi PIC-u odlučiti o mogućem zatvaranju OHR-a', ističe Solana.

Solana smatra da je ukupna situacija u BiH ostala mirna i stabilna, iako se nastavilo s nacionalističkom retorikom. 'To nije utjecalo na sigurnosno okružje. EUFOR je nastavio pažljivo pratiti situaciju u okviru svog mandata', navodi Solana. Spominje se i pokretanje istrage državnoga Tužiteljstva protiv Dodika i zaključuje kako su političari iz RS odgovorili serijom prijetnji da će se povući iz državnih institucija.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene