Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana osudio je nasilje u Srbiji do kojeg je došlo nakon prosvjeda, te srbijanske vlasti pozvao na smirivanje stanja.


'Nasilje ne vodi nikamo i nikomu ne pomaže. Nemire treba odlučno osuditi, a upletene u njih pozvati na poštivanje odluke donesene u vezi s Kosovom, sviđala im se ili ne', rekao je Solana, komentirajući uoči početka drugog dana neformalnog sastanka ministara jučerašnje događaje u Beogradu i napade huligana na neka diplomatska predstavništva stranih zemalja te argumentirajući opravdanost odluke EU-a da na Kosovo pošalje svoju civilnu misiju.

Vezani članci Viktor Orban Državni arhiv: "Niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski" Ilustracija Eksplozijom plina pokušao ubiti kćer i sina, smrću prijetio i supruzi: ''Već je nožem prerezao crijevo plinske boce i uzeo upaljač...''

Solana je za reakciju srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji je jučer pozvao na smirivanje situacije, rekao je je bila odgovarajuća, no da izjave nekih drugih političara u Srbiji nisu išle u pravcu smirivanja.

Zamoljen da komentira kako će nasilni prosvjedi djelovati na odnose Europske unije i Srbije, Solana je rekao da su države čija su veleposlanstva bila napadnuta individualno prosvjedovale i da je takva reakcija pravilna.

U vezi potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije Solana je pojasnio da u sadašnjem trenutku to pitanje nije aktualno, nego da je najprije potrebno smiriti stanje i stvoriti ozračje u kojoj će opet biti moguće nastaviti konstruktivnu suradnju. 

Povratak mira i stvaranje odgovarajućeg ozračja pretpostavka je ponovnog pokretanja pregovora o tom sporazumu, kazao je Solana.

Događaje u Srbiji komentirao je i slovenski ministar obrane Karel Erjavec, ocijenivši da je jučerašnje nasilje 'slab signal' koji je iz Srbije poslan u svijet. Odgovornost vlasti u Srbiji je da učine sve kako bi se spriječilo nasilje i zaštitila strana diplomatska predstavništva, rekao je slovenski ministar obrane.

Na pitanje o tome čini li mu se realnim opasnost od odcjepljenja Republike Srpske od BiH zbog događaja na Kosovu, Erjavec je rekao da to nije realno te naglasio da su europski ministri obrane, prilikom analize operacije EU-a u BiH (Althea), postigli suglasnost da se broj pripadnika u operaciji ne smanjuje i da će sve države članice zadržati postojeći broj vojnika u operaciji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju