Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad se tretira kao teroristički

Napad na nogometaše: Uhićen muškarac koji ima veze s islamistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog napada na autobus njemačkog provoligaša Borussije u blizini stadiona u Dortmundu i ozljede španjolskog reprezentativca Marca Bartre četvrtfinalni susret Lige prvaka protiv Monaca odgođen je za danas.

14:42 Njemačka policija zbog napada na autobus uhitila je osumnjičenog koji ima ''islamističke veze''. Tužiteljstvo napad tretirao kao teroristički, ali, kažu, kako još uvijek nije jasan točan motiv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

''Dvojica osumnjičenih iz 'islamističkog spektra' došli su u fokus naše istrage. Njihovi stanovi su pretraženi, a jedan od njih je zadržan u pritvoru'', rekao je tužitelj Frauke Koehler.  Dodao je kako su tri pisma s istim sadržajem koja su pronađena blizu mjesta eksplozije ukazivala da je napadač povezan s takozvanom Islamskom državom.

11:15 Dnevnik Sueddeutsche Zeitung javlja kako pismo počinje rečenicom "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.

U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.

"Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportaši i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrel' IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

11:00 Njemački mediji javljaju kako je u pismu koje je nađeno blizu mjesta napada navedeno da je riječ o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zrakoplova u savezničkim akcijama protiv tzv. Islamske države u Siriji.

9:00 Njemačka policija istražuje islamističku vezu zbog moguće povezanosti s napadom, javlja AFP.

7:00 Policija u Dortmundu je u blizini napada na autobus s igračima Borussije Dortmund u utorak pronašla pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad, ali odbija iznijeti pojedinosti o sadržaju pisma za sada još uvijek ne polazeći od toga da je riječ o terorističkom napadu, priopćeno je kasno uvečer na izvanrednoj konferenciji za tisak u Dortmundu.

"U blizini napada na autobus igrača Borussije pronađeno je pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad", rekla je državna odvjetnica Sandra Luecke na konferenciji za tisak. Ona je u interesu istrage odbila iznijeti pojedinosti sadržaja tog pisma.

Prije nje je predsjednik policijske uprave Dortmunda Gregor Lange rekao kako se radi o ciljanom napadu na igrače Dortmunda. "Radi se o ciljanom napadu na Borussiju. Trenutno se vodi istraga zbog pokušaja ubojstva", rekao je Lange. On je još jednom napomenuo kako se zasad ne polazi od toga da bi se moglo raditi o terorističkom napadu.

Lange je potvrdio da su u blizini autobusa u trenutku skretanja iz prilaza hotelu u kojem se nalazila momčad aktivirane tri eksplozivne naprave. Obrambeni igrač Dortmunda Marc Bartra je tom prigodom ozlijeđen, a iako se isprva govorilo o lakšoj ozljedi, u tijeku večeri potvrđeno je da je ozljeda teže naravi te da je na operaciji zbog slomljene kosti u šaci. Odgođena utakmica Lige prvaka između Borussije Dortmund i AS Monaca će se, kako je najavljeno, održati u srijedu u 18:45.

23:00 U tijeku je konferencija za novinare njemačke policije na kojoj će biti poznato više informacija o napadu.

22:45 Borussia Dortmund je objavila kako sutra neće biti organiziranih tura po stadionu.

22:30 Sigurnosni izvori su za agenciju DPA rekli da za sada nema naznaka da se radilo o terorističkom napadu, no da nastavljaju istragu.

22:25 Vratar Borussije, Švicarac Roman Bürki, opisao je trenutak kad se dogodila eksplozija. 

"Sjedio sam u zadnjem redu pored Marca Bartre, kojeg su pogodili komadi stakla razbijenog prozora", kazao je Bürki za švicarski Blick.

"Autobus je skrenuo na glavnu cestu kada smo čuli jak prasak".

Igrači su se potom sagnuli i legli na pod.

"Nismo znali hoće li se još nešto dogoditi", kazao je Bürki.

22:20 Policija je izvijestila da je pronašla sumnjiv predmet u blizini mjesta eksplozije, no druge detalje nisu željeli otkriti.

22:10 Policija je izvijestila da se radi o ozbiljnom napadu.

"Prema prvotnim saznanjima može se pretpostaviti da se radi o napadu s ozbiljnom eksplozivnom napravom", rekli su istražitelji. 

Potvrdili su da su naprave najvjerojatnije bile skrivene u živici u blizini parkirališta. Pozadina napada još se istražuje.

22:05 Početni policijski rezultati ukazuju na to da je eksploziv bio skriven u živici.

"Čini se da je tako", rekao je na glasnogovornik policije.

Daljnje pojedinosti za sada nemaju - ne zna se tko je postavio naprave niti kakav je eksploziv korišten.

21:55 Bartrin bivši tim Barcelona putem Twittera izrazio je potporu bivšem igraču, Borussiji Dortmund i svim njezinim navijačima. 

 Brz oporavak, također putem Twittera, poželio mu je i španjolski premijer Mariano Rajoy.

  

21:45 Još uvijek nije u potpunosti jasno što se i kako dogodilo. Policija je samo potvrdila da se eksplozija dogodila u blizini autobusa.

"Za sada još nije moguće reći više", izvijestila je policija koja i dalje dronovima pretražuje područje u blizini mjesta gdje se dogodio incident.

21:20 Predsjednik Borussije Dortmund Hans-Joachim Watzke u live streamu na Facebooku je rekao kako je Bartra zadobio ozljede šake i ruke, no da nije životno ugrožen. 

"Cijeli je tim u šoku, ne možete te slike samo tako izbaciti iz glave. Nadam se da će sutra na terenu biti u stanju igrati. No, u situacijama pout ove Borussia se drži zajedno", kazao je Watzke.

 

21:10 Policija uz pomoć dronova pretražuje područje u potrazi za drugim eksplozivnim napravama, javlja njemački The Local.

Zbog odgođene utakmice Borussia je navijačima Monaca putem Twittera poručila gdje se mogu javiti ako im treba smještaj. 

21:05 Policija je zamolila navijače Borussije i Monaca da mirno napuste stadion, a nakon što su to učinili zahvalila im je putem Twittera.

21:00 Otac od Bartrina suigrača Mikela Merina rekao je za španjolski El Larguero da je njegov sin bio s Bartrom u kolima Hitne pomoći i da je Španjolac dobro.

20:50 Bild javlja kako policija traga za počiniteljima te da su eksplodirale čak tri naprave na ulici ispred autobusa. 

20:45 Njemački i španjolski mediji pišu kako je ozlijeđen španjolski reprezentativac, stoper Marc Bartra te da je 26-godišnjak prevezen u bolnicu. Navodno je zaradio porezotine na ruci od razbijenog stakla na autobusu.

Potvrdili su to i iz kluba i poželjeli mu brz oporavak.

20:35 Policija je potvrdila da je nešto iza 19 sati došlo do incidenta.

"Prema dosadašnjim saznanjima razbijeni su prozori na autobusu i jedna je osoba ozlijeđena. Za sada ne možemo reći što je eksplodiralo i gdje točno".

20:30 Incident se dogodio 12 kilometara od stadiona Westfalen, nakon što je momčad napustila hotel.

Zbog incidenta je odgođen četvrtfinalni susret Lige prvaka između Borussije i Monaca. Utakmica će se igrati sutra.

 

"Bomba je eksplodirala u blizini hotela. Igrači su na sigurnom, nema opasnosti za stadion", objavili su iz kluba na Twitteru. 

20:15 Borussia Dortmund je potvrdila da je na njihov autobus bačena eksplozivna naprava uoči četvrtfinalnog susreta Lige prvaka protiv Monaca i da je jedna osoba ozlijeđena.  

 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene