Koronavirus u Italiji
Koronavirus u Italiji Foto: Afp

Snimke talijanskih zatvorskih čuvara koji mlate zatvorenike palicama i šakama nakon lanjskih prosvjeda u vezi s pandemijom koronavirusa zgrozile su Italiju u srijedu i razbjesnile ministricu pravosuđa.


Snimku možete pogledati OVDJE, ali upozoravamo da se radi o uznemirujućem sadržaju.

Premlaćivanje se dogodilo 6. travnja 2020. u zatvoru Santa Maria Capua Vetere, sjeverno od Napulja, a snimke videonadzora objavio je u srijedu dnevni list Domani.

Vezani članci Aerodrom, Italija Uveli su jedne od najstrožih COVID mjera na svijetu: Cilj je uvjeriti ljude da se cijepe i smanjiti zarazu Pad kabine žičare u Italiji Djeda istražuje tužiteljstvo: Slučaj navodne otmice jedinog preživjelog u padu žičare razmatra i talijanska vlada

Snimka je izazvala osudu iz dijela političke klase, ali i izraze potpore čuvarima.

Ministrica pravosuđa Marta Cartabia rekla je da je time "povrijeđeno dostojanstvo zatvorenika, ali i odore koju svaki zaposlenik zatvora, muškarac i žena, trebaju nositi s ponosom" te je zatražila temeljitu analizu događaja.

Državno tužiteljstvo je lani pokrenulo istragu nakon podnošenja tužbi zbog nasilja zatvorskih čuvara dan nakon prosvjeda koji je potaknula informacija o pozitivnom slučaju covida-19 među zatvorenicima.

Pedeset dva zaposlenika zatvora uhićena su ovog tjedna ili su obaviještena o pokretanju sudskog postupka protiv njih pod sumnjom za mučenje, nasilje i zlouporabu ovlasti. Istragom je obuhvaćeno više od 110 ljudi.

Na video snimci koja traje nešto više od šest minuta, a napravljena je od snimki nadzornih kamera postavljenih u hodnicima i na stubama ustanove, mogu se vidjeti desetci čuvara među kojima mnogi imaju kacige i štitove kako nemilosrdno tuku zatvorenike.

Ovi se pokušavaju zaštititi preskačući kordon čuvara koji ih nogama i palicama tuku po glavi. Neki pužu i vidi se da trpe bol. Zatvorenik u invalidskim kolicima je dobio udarac u leđa, a najmanje trojicu muškaraca čuvari tuku dok leže na tlu.

Iz sms poruka koje su razmjenjivali čuvari vidi se da je akcija u kojoj je sudjelovalo više od 280 pripadnika zatvorske policije bila planirana i zamišljena kao odmazda.