Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski parlament završio raspravu o priznanju Kosova, glasovanje večeras

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika većina zastupnika slovenskog parlamenta podržat će prijedlog vlade za priznanje neovisnosti Kosova, pokazala je rasprava, u srijedu u parlamentu, koja je trajala više od tri sata, a glasovanje o prijedlogu može se očekivati kasno navečer.

Kako je, obrazlažući prijedlog vlade u uvodu izvanredne sjednice, naglasio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, kosovska skupština donijela je deklaraciju o neovisnosti kao legitiman izraz volje većine stanovnika i na temelju prava naroda na osamostaljenje, koje je iskoristila i Slovenija 1991., a to je učinjeno nakon što se pokazalo da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne bi donijelo rezultat.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Slovenija priznala Kosovo

Uklanjajući jako naglašenu suzdržanost, prisutnu u slovenskoj politici, i sumnje da će zbog priznanja trpjeti gospodarski odnosi Slovenije i Srbije, Rupel je rekao da su slovenske investicije u toj državi osigurane i da od jakih gospodarskih odnosa ima koristi i Srbija, te je izrazio nadu da se neće narušiti politički i ekonomski odnosi, osobito zato što je Slovenija glavna zagovornica pristupa Srbije Europskoj uniji.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jože Jerovšek izjavio je na sjednici - odgovarajući na kritike da je priznanje Kosova preuranjeno - da se o priznanju odlučuje u pravi trenutak. Daljnjim odgađanjem priznanja Slovenija, koja je predsjedateljica Europskoj uniji, djelovala bi nekredibilno i potaknula sumnje da se ponaša licemjerno, istaknuo je Jerovšek.

Da će glasovati protiv priznanja neovisnosti Kosova jasno su iznijeli samo zastupnici koji su u parlament izabrani na listi Jelinčičeve Nacionalne stranke (SNS). Oni su u svojim nastupima iznosili dugu tradiciju prijateljskih odnosa Slovenaca i Srba u zadnjih stotinjak godina te kritizirali vanjsku politiku Janšine vlade, govoreći da je pod prevelikim utjecajem EU-a, a osobito Sjedinjenih Američkih Država.

Replicirajući u jednom trenutku navodima da je u slovenskim medijima objavljena bilješka o razgovorima slovenskih i američkih diplomata, u kojima je SAD savjetovala Sloveniji da s mjesta predsjedateljice EU prva prizna neovisnost Kosova, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da su takvi navodi "izmišljeni i glupi".

Prema navodima slovenskih medija, parlament će o prijedlogu vlade da se prizna neovisno i suvereno Kosovo glasovati večeras između 22 i 23 sata. Prema izjašnjavanju zastupničkih skupina i njihovih zastupnika u pojedinačnim izjašnjavanjima prilikom rasprave o prijedlogu za priznanje neovisnosti Kosova, može se računati da bi protiv priznanja moglo biti najviše desetak zastupnika, ocjenjuju slovenski mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene