Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika većina zastupnika slovenskog parlamenta podržat će prijedlog vlade za priznanje neovisnosti Kosova, pokazala je rasprava, u srijedu u parlamentu, koja je trajala više od tri sata, a glasovanje o prijedlogu može se očekivati kasno navečer.


Kako je, obrazlažući prijedlog vlade u uvodu izvanredne sjednice, naglasio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, kosovska skupština donijela je deklaraciju o neovisnosti kao legitiman izraz volje većine stanovnika i na temelju prava naroda na osamostaljenje, koje je iskoristila i Slovenija 1991., a to je učinjeno nakon što se pokazalo da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne bi donijelo rezultat.

Vezani članci Maske, ilustracija Sud u Kopru: Kažnjavanje zbog nenošenja maske nema pravnog temelja Koronavirus u Sloveniji Epidemiolozi uputili poruku građanima: Susjedi nedavno ublažili stroge mjere, već četvrti dan broj novozaraženih u porastu

Uklanjajući jako naglašenu suzdržanost, prisutnu u slovenskoj politici, i sumnje da će zbog priznanja trpjeti gospodarski odnosi Slovenije i Srbije, Rupel je rekao da su slovenske investicije u toj državi osigurane i da od jakih gospodarskih odnosa ima koristi i Srbija, te je izrazio nadu da se neće narušiti politički i ekonomski odnosi, osobito zato što je Slovenija glavna zagovornica pristupa Srbije Europskoj uniji.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jože Jerovšek izjavio je na sjednici - odgovarajući na kritike da je priznanje Kosova preuranjeno - da se o priznanju odlučuje u pravi trenutak. Daljnjim odgađanjem priznanja Slovenija, koja je predsjedateljica Europskoj uniji, djelovala bi nekredibilno i potaknula sumnje da se ponaša licemjerno, istaknuo je Jerovšek.

Da će glasovati protiv priznanja neovisnosti Kosova jasno su iznijeli samo zastupnici koji su u parlament izabrani na listi Jelinčičeve Nacionalne stranke (SNS). Oni su u svojim nastupima iznosili dugu tradiciju prijateljskih odnosa Slovenaca i Srba u zadnjih stotinjak godina te kritizirali vanjsku politiku Janšine vlade, govoreći da je pod prevelikim utjecajem EU-a, a osobito Sjedinjenih Američkih Država.

Replicirajući u jednom trenutku navodima da je u slovenskim medijima objavljena bilješka o razgovorima slovenskih i američkih diplomata, u kojima je SAD savjetovala Sloveniji da s mjesta predsjedateljice EU prva prizna neovisnost Kosova, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je da su takvi navodi "izmišljeni i glupi".

Prema navodima slovenskih medija, parlament će o prijedlogu vlade da se prizna neovisno i suvereno Kosovo glasovati večeras između 22 i 23 sata. Prema izjašnjavanju zastupničkih skupina i njihovih zastupnika u pojedinačnim izjašnjavanjima prilikom rasprave o prijedlogu za priznanje neovisnosti Kosova, može se računati da bi protiv priznanja moglo biti najviše desetak zastupnika, ocjenjuju slovenski mediji.