Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski alpinist poginuo u Pakistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan slovenski planinar je poginuo, a drugoga pokušavaju spasiti nakon što su slabo opremljeni pokušali osvojiti vrh Mustag Tower u Pakistanu.

Alpinistički savez u utorak je potvrdio da je pri pokušaju uspona na 7.273 metra visok Mustag Tower u ponedjeljak poginuo Pavle Kozjek. Inače iskusni planinar pao je u ponor i umro. Drugi član ekspedicije Dejan Miškovič o tome je telefonom obavijestio kolege u domovini, pa se sada organizira akcija njegova spašavanja budući da se nalazi na visini 6400 metara bez odgovarajuće opreme i hrane. 

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je već stupilo u kontakt s pakistanskim vlastima i osiguralo vize za sudionike akcije spašavanja koji su u utorak odletjeli iz Slovenije u Pakistan. 

Akciju vodi najiskusniji slovenski alpinist Tomaž Humar koji je i sam imao nesreću u Pakistanu prije tri godine. Tada ga je nakon neuspješnog pokušaja da osvoji himalajski vrh Nanga Parbat s "planine smrti" spasila pakistanska vojska bacivši mu uže iz helikoptera sposobnog za let na velikim nadmorskim visinama, zbog čega je tadašnji predsjednik Janez Drnovšek trojicu pakistanskih vojnih pilota odlikovao za hrabrost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene