Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nema kazni

Slovenske službe od lani registriraju odlazak unovačenih na krizna područja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu ili djelovanje u stranim vojskama, slovenski zakoni to ne tretiraju kao kazneno djelo.

Slovenske sigurnosne službe već su prošle godine registrirale odlazak nekih slovenskih državljana na krizna područja u inozemstvu, ali ih policija nije mogla kazneno goniti jer to po slovenskom zakonu ne predstavlja kazneno djelo, priopćila je u četvrtak slovenska policija.

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Ilustracija Krađa u susjedstvu Iz termoelektrane nestalo 100 tona bakra: "Shvatili su da pumpa ne radi jer više nema kabela"

"Od lani smo registrirali više slučajeva novačenja slovenskih državljana i njihovo sudjelovanje u operacijama u kriznim područjima, ali to naš zakon ne tretira kao kazneno djelo", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ravnatelj kriminalističke policije Marjan Fank.

Slovenska policija u srijedu je izvela dva kućna pretresa u Ljubljani i Vrhniki, kod osoba koje se smatraju simpatizerima radikalnog islama i kod kojih je nađeno oružje, no nisu zadržani u pritvoru nego će biti optuženi samo za ilegalno posjedovanje oružja, iako mediji tvrde da su se na strani islamista borili u Siriji.

 

Slovenija: Kod dvije osobe bliske islamistima pronađeno oružje

"Slovenski zakon samo sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu ili djelovanje u stranim vojskama ne tretira kao kazneno djelo", kazao je Fank, dodavši da bi za kazneni progon bila potrebna sumnja da su takve osobe sudjelovale u terorističkim akcijama ili počinile druga kaznena djela protiv čovječnosti, prema međunarodnom pravu.

PUN MU JE KUFER Slovenac tuži vukove!

Što se tiče problema novačenja boraca za konflikte na područjima koja kontroliraju ekstremisti, Fank je kazao da se radi o relativno novom fenomenu koji stoga nije reguliran zakonima.

Glede slovenskih državljana koji su se borili u takvim postrojbama, Fank je rekao da surađuju s policijama drugih država, ali da ocjenjuju da je broj takvih osoba minimalan.

Neki slovenski mediji ovih su dana, pozivajući se na navodne procjene slovenske obavještajne službe SOVA, navodili da su u Siriji ili Iraku na strani ekstremista bori ili se je borilo 15-ak slovenskih državljana ili stranaca naseljenih u Sloveniji. (HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene