Ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Bivša slovenska diplomatkinja Simona Drenik najavila je da će tužiti slovenski parlament ako ne povuče izvješće u kojoj je navedena kao glavni krivac za propast arbitraže o graničnom prijeporu s Hrvatskom.


Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu tajnih službi optužilo ju je, no odvjetnik kojega je angažirala izjavio je da je izvješće povrijedilo njeno pravo na privatnost. Zato je zatražio da se već objavljeni javni dio izvješća skine s internetskih stranica Državnog zbora. Zahtjeva i da se opozove posebna zatvorena sjednica o slučaju planirana za sredinu prosinca.

Vezani članci Mirno u Savudrijskoj vali (Foto: Dnevnik.hr) Ministarstvo reagiralo na izjave Erjavca: Hrvatska će znati odgovoriti na slovenske postupke Slika nije dostupna Ceraru strpljenje pri kraju: "Susret s Plenkovićem je zadnja prilika da Zagreb prihvati arbitražu"

Drenik je spremna tužiti parlament za zaštitu dobrog imena ukoliko ne ispune njene zahtjeve. Njezin odvjetnik smatra kako je povjerenstvo prekoračilo svoje zakonom definirane ovlasti. Tvrdi da je ono zaduženo za nadzor tajnih službi, a ne za raspravu o pojedinim osobama.

Hrvatska se 2015. godine odlukom Vlade i jednoglasnom odlukom Sabora povukla iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom o rješenju graničnog prijepora i prestala surađivati s arbitražnim sudom koji je za to pitanje bio zadužen.

Povlačenje je uslijedilo nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca. Oni su se suprotno pravilima iz arbitražnog sporazuma dogovarali kako utjecati na sud.

To je Hrvatska ocijenila dokazom da je arbitražni proces kontaminiran i nepovratno kompromitiran postupcima Slovenije, te je predložila da se spor rješava bilateralno.

O eventualnom povlačenju izvješća o radu slovenske obavještajne službe SOVA tijekom arbitražnog procesa, treba odlučiti predsjednik parlamenta Dejan Židan koji se o tom pitanju konzultira s pravnicima.

U arbitraži je kao jedan od razloga propasti navedena i Simona Drenik, a unatoč njenim zahtjevima, sjednica parlamenta na istu temu, za sada nije skinuta s dnevnog reda te bi se trebala održati sredinom prosinca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju