MVEP je potvrdio primitak dviju slovenskih diplomatskih nota i ustvrdio da jedna od njih dokazuje hrvatsku vlast u spornom području Savudrijske vale, a time i moguće teško kršenje međunarodnog prava "ukoliko ga Slovenija pokuša preuzeti".

Galerija


Nota kojom Slovenija prosvjeduje protiv kršenja granične crte na moru od siječnja 2017., odnosno i prije proglašenja arbitražne odluke, "s kojom se Hrvatska, naravno, ne slaže, predstavlja vrijedan dokaz vršenja vlasti Hrvatske na tim područjima, pa bi svaki slovenski pokušaj 'preuzimanja toga područja' izvan svake sumnje predstavljao teško kršenje međunarodnog prava", navodi MVEP.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Hrvat zaražen koronavirusom preminuo u Nigeriji, posebnim avionom trebao je stići u KBC Split Gordan Grlić Radman Za vikend još stotine Hrvata stižu kući: ''Onog trenutka kad se nađu na granici podliježu mjerama Nacionalnog stožera''

U drugoj noti, kaže MVEP, "Slovenija predlaže sklapanje sporazuma o provedbi arbitražne odluke za koji je preko medija unaprijed objavila kako zna da Hrvatskoj neće biti prihvatljiv".

Time se potvrđuje, nastavlja Zrinjevac, da prijedlog protokola koji je Hrvatska izradila i Sloveniji predložila nakon prethodnih konzultacija s njom, "ostaje i dalje jedini konstruktivan i relevantan prijedlog pravnog okvira za nastavak našeg dijaloga oko rješavanja graničnog pitanja".

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ranije je u Ljubljani objavilo da je Slovenija u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, pozivajući jednom Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, dok je druga odgovor na hrvatsku notu od četvrtka.

Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila "prosvjed protiv kršenja granične crte na moru".

U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da "se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata".

MVEP je diplomatskom notom u četvrtak pozvao Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.