Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija za sada bez ekoloških pristojba u gradovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija će donijeti mjere za smanjenje onečišćenja zraka u gradovima, ali još nema nikakve odluke o uvođenju ekoloških pristojba za automobile, izjavio je slovenski ministar okoliša Janez Podobnik.

Podobnik je reagirao na navode o planiranom smanjenju prometa automobila u većim gradovima putem uvođenja ekoloških taksi za njihov ulazak u središta gradova.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Jedan dužnosnik u njegovu ministarstvu nedavno je iznio da vlada razmišlja o smanjenju prometa automobilima u većim gradovima za 80 posto, te o uvođenju posebne pristojbe u iznosu od 50 eura za ulazak automobilom u središte Ljubljane, gdje je promet najgušći.

'Nikakve odluke o uvođenju takvih pristojba još nema, to bi bila samo krajnja mjera nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti', rekao je Podobnik, reagirajući na prošlotjedne izjave državnog tajnika za okoliš i prostor Radovana Tavzesa.

Ipak, Podobnik je priznao da će sljedećeg tjedna vlada u suradnji s regionalnim zajednicama razgovarati o načinima smanjenja zagađenja u zraku, pri čemu bi željela sadašnju razinu ispusta iz automobilskih cijevi smanjiti na najviše trećinu sadašnje i to usmjeravanjem građana na javni promet, većom upotrebom biodizela u gorivima, te ugradnjom posebnih filtera u autobuse i druga sredstva javnog prometa, po uzoru na neke druge države.

Mjere zahtijeva i Europska unija na temelju izvješća koje je
dobila od Slovenije, a po kojemu često dolazi do povećanih
koncentracija krutih čestica i olova u zraku u većim slovenskim gradovima, poput Ljubljane i Maribora, ali i u Novoj Gorici, te
Murskoj Soboti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene