Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija pozdravila odluku Sabora, Janša tvrdi kako su uklonjene prepreke za pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je pozdravila odluku Hrvatskog sabora o zamrzavanju odluke o primjeni ZERP-a na članice Europske unije do postizanja rješenja u europskom duhu, ističući da je time potvrđen dogovor državnih tajnika u ministarstvima vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije iz 2004. godine.

"Pozdravljamo odluku Hrvatskog sabora kojom je odgođena primjena ZERP-a za države članice Europske unije dok se ne postigne zajedničko rješenje u europskom duhu", navodi se u izjavi koju je u četvrtak na svojim web-stranicama objavilo slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša potvrdio da Slovenija blokira pregovore Hrvatske i EU Slika nije dostupna 'Očekujemo poštivanje dogovora iz 2004. godine'

"Hrvatska je takvom odlukom potvrdila da će poštivati dogovor između Slovenije, Italije, Hrvatske i Europske komisije iz lipnja 2004. godine. Tim je dogovorom utvrđeno da Hrvatska na članice Europske unije neće primjenjivati ZERP, dok se ne postigne zajedničko, sporazumno i europski usmjereno rješenje koje će uvažavati interese susjednih država, članica Europske unije", navodi se u izjavi slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Janša: Odgodom ZERP-a uklonjene političke prepreke za brže pregovore EU-RH 

Odgoda primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa značajan je korak u uklanjanju prepreka za pregovore, a sada je u hrvatskim rukama hoće li pristupne pregovore završiti do sredine sljedeće godine, izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Janez Janša.

"Hrvatska je jučer učinila značajan korak u uklanjanju prepreka koje su na putu bržeg odvijanja pregovora, to je bila politička i psihološka prepreka na hrvatskom putu u EU. To je proboj u razumijevanju toga što je EU, što znače pregovori i kakve prepreke predstavljaju jednostrani potezi", rekao je Janša, upitan da komentira sinoćnju odluku Sabora o neprimjenjivanju ZERP-a za zemlje članice EU-a.

"Ukratko taj korak ocjenjujem pozitivnim i mislim da se Hrvatska sada može koncentrirati na ubrzanje pregovora. EU ima političku volju i kapacitete za brže odvijanje pregovora, a odgovor hoće li Hrvatska završiti pregovore do sredine sljedeće godine prije svega je u rukama hrvatskih pregovarača i Vlade", rekao je Janša, dodajući da sada više nema političkih prepreka poput ZERP-a, nego konkretnih pitanja u vezi sa svakim pojedinim poglavljem.

Glede problema oko granica, Janša je rekao da komisije, koje su uspostavljene nakon bledskog dogovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o arbitraži, sada rade i da bi ubrzo moglo doći do "suočavanja prijedloga i onda ćemo vidjeti koliko smo blizu rješenja".

Što se tiče poglavlja ribarstva, "koje se dijelom odnosi na to pitanje, potrebno nam je neko rješenje koje Sloveniju ne bi stavilo u nepovoljniji položaj nego što ga je imala prije ulaska u EU i ako tu nađemo rješenje onda ne vidim nekih većih prepreka, osim ako ne se ne pojave neke nove", rekao je Janša.

Europska komisija je ocijenila da je Hrvatska spremna otvoriti pregovore o ribarstvu bez mjerila za otvaranje i s tim se slaže 26 zemalja članica, dok Slovenija traži da joj se omogući ribarenje do Vrsara, kako je svojedobno bilo predviđeno u ribarskom dijelu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji.

Prema tom privremenom režimu, koji se primjenjivao do sredine 2004., i hrvatski i slovenski ribari mogli su ribariti u slovenskim teritorijalnim vodama te u hrvatskim sjeverno od Vrsara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene