Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija odbacuje kritike UNHCR-a zbog zakona o azilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je odlučno odbacila kritike Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) koje je prethodno osudilo Sloveniju zbog novog zakona o azilu, ocjenivši da je "ispod međunarodnih standarda".

"Ministarstvo unutarnjih poslova odbacuje kritike UNHCR-a prema kojima je Slovenija tim novim zakonom smanjila standarde zaštite tražitelja azila", izjavio je glasnogovornik ministarstva Drago Menegalija.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

"Slovenija je usvojila novi zakon kako bi u svoje nacionalno
zakonodavstvo u potpunosti uklopila preporuke Europske unije koji se odnose na pitanje azila", dodao je.

Regionalni predstavnik UNHCR-a zadužen za Sloveniju Lloyd Dakin ocijenio je da Slovenija sada ima zakon koji, mijenjajući poredak preporuka EU o azilu, "u stvari snižava pravne standarde ispod međunarodne razine i ograničava izglede tražitelja azila da nađu zaštitu u Sloveniji".

Izražio je žaljenje što se to dogodilo "upravo u trenutku kada je Slovenija preuzela predsjedanje Unijom".

Slovenija je preuzela šestomjesečno predsjedanje Unijom 1. siječnja, a novi zakon je usvojen četiri dana kasnije.

Prema UNHCR-u, Slovenija ima jednu od najnižih rata priznavanja izbjegličkog statusa u Europi - u posljednje dvije godine taj je status priznat samo za tri tražitelja azila, jednom 2006. i dvojici 2007.

Među glavnim zabrinutostima UNHCR-a jest da se novim zakonom redovni postupci razmatranja zahtjeva za azil sve više zamjenjuju ubrzanima, koji bi trebali biti samo iznimni, za specifične slučajeve. Također se strahuje da novi zakon može voditi do široke primjene pritvora za tražitelje azila, bez obzira na to imaju li posebne potrebe kao što su obitelj i djeca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene