Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenija je odlučno odbacila kritike Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) koje je prethodno osudilo Sloveniju zbog novog zakona o azilu, ocjenivši da je "ispod međunarodnih standarda".


"Ministarstvo unutarnjih poslova odbacuje kritike UNHCR-a prema kojima je Slovenija tim novim zakonom smanjila standarde zaštite tražitelja azila", izjavio je glasnogovornik ministarstva Drago Menegalija.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

"Slovenija je usvojila novi zakon kako bi u svoje nacionalno
zakonodavstvo u potpunosti uklopila preporuke Europske unije koji se odnose na pitanje azila", dodao je.

Regionalni predstavnik UNHCR-a zadužen za Sloveniju Lloyd Dakin ocijenio je da Slovenija sada ima zakon koji, mijenjajući poredak preporuka EU o azilu, "u stvari snižava pravne standarde ispod međunarodne razine i ograničava izglede tražitelja azila da nađu zaštitu u Sloveniji".

Izražio je žaljenje što se to dogodilo "upravo u trenutku kada je Slovenija preuzela predsjedanje Unijom".

Slovenija je preuzela šestomjesečno predsjedanje Unijom 1. siječnja, a novi zakon je usvojen četiri dana kasnije.

Prema UNHCR-u, Slovenija ima jednu od najnižih rata priznavanja izbjegličkog statusa u Europi - u posljednje dvije godine taj je status priznat samo za tri tražitelja azila, jednom 2006. i dvojici 2007.

Među glavnim zabrinutostima UNHCR-a jest da se novim zakonom redovni postupci razmatranja zahtjeva za azil sve više zamjenjuju ubrzanima, koji bi trebali biti samo iznimni, za specifične slučajeve. Također se strahuje da novi zakon može voditi do široke primjene pritvora za tražitelje azila, bez obzira na to imaju li posebne potrebe kao što su obitelj i djeca.