Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenija: Idući tjedan sastavljanje vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Idućeg tjedna očekuje se prva faza u postavljanju nove slovenske vlade nakon parlamentarnih izbora na kojima je 21. rujna relativnu većinu u parlamentu osvojila stranka Socijalnih demokrata Boruta Pahora.

'Ime mandatara za sastav nove vlade bit će vjerojatno poznato u ponedjeljak, a sjednica na kojoj će se glasovati o mandataru predviđena je za idući petak', izjavio je predsjednik parlamenta Pavel Gantar nakon susreta s predsjednikom države Danilom Tuerkom.

Pročitajte i ovo Pooštravanje granične kontrole - 1 Nadzor i prema Mađarskoj Slovenska vlada donijela važnu odluku o granici s Hrvatskom Slika nije dostupna Ministri sljedeći tjedan Pahor izabran za mandatara

'Od idućeg petka nadalje možemo računati s procesom sastavljanja nove vlade', rekao je Gantar.

Predsjednik države Danilo Tuerk u srijedu je obavio konzultacije sa svim političkim strankama i skupinama u novom parlamentu, rekavši da će ime kandidata za mandatara u parlament uputiti početkom idućeg tjedna.

Sve stranke u parlamentu, osim Slovenske demokratske stranke i Slovenske pučke stranke, u razgovoru s Tuerkom izrazile su spremnost da prilikom glasovanja u petak podrže Pahorovu kandidaturu.

>> Tuerk želi što prije želi imenovati mandatara

Predsjednik Socijalnih demokrata i vjerojatni premijer nastavlja pregovore o sastavljanju svoje koalicijske vlade lijevoga centra u koju namjerava uključiti još tri stranke, ali mjesta u budućoj vladi još nisu dogovorena.

Po najavama slovenskih medija, Pahor očekuje da će u budućoj vladi od 17 ministara, 9 ministara biti iz redova njegove stranke, te da će ključne resore s područja gospodarstva i socijalnih pitanja preuzeti nestranački stručnjaci, kako bi vlada mogla dobro funkcionirati i reagirati u razdoblju u kojemu se može očekivati produbljivanje recesije.

Nakon što dobije natpolovičnu većinu glasova u parlamentu, budući predsjednik vlade mora u roku od dva tjedna predstaviti svoje ministre i dobiti za njih potporu parlamentarnih odbora, te podršku vladi u cijelosti prilikom glasovanja u parlamentu.

Do potvrde nove vlade, što se očekuje za tri tjedna, aktualna vlada obnaša samo tekuće poslove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene