Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REGULIRANE CIJENE

U susjedstvo po jeftiniji benzin i dizel? Slovenija na mjesec dana zamrzava cijene goriva, pogledajte koliko će koštati

Ulijevanje goriva - 5
Ulijevanje goriva - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Slovenska vlada uvela je u ponedjeljak regulirane maloprodajne cijene goriva kako bi smirila stanje na tržištu naftnih derivata, a one će vrijediti od ponoći na utorak i primjenjivati se idućih mjesec dana.

Benzin 95 prodavat će se po najvišoj maloprodajnoj cijeni od 1,503 eura, a dizel gorivo po 1,541 eura za litru, kazao je u izjavi za javnost nakon odluke vlade ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

Dodao je da će te cijene važiti 30 dana od stupanja vladine odluke na snagu. Cijene pogonskih goriva u svijetu su dodatno skočile zbog rata u Ukrajini, kazao je ministar Počivalšek, dodavši da su neki slovenski trgovci naftom bili previše i predugo vremena ovisni samo o dobavljačima iz Rusije.

Smatra da će cijene nafte i dalje rasti zbog postojeće situacije pa će vlada nakon inicijalnih 30 dana, ako se stanje ne smiri, ponovno reagirati, rekao je. Počivalšek se založio za diversifikaciju kanala nabave naftnih derivata, te ocijenio da u Sloveniji "trenutno" nema potrebe za puštanjem u prodaju zaliha iz robnih rezervi radi dodatnog smirivanja tržišta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMA LI TOMU KRAJA Od ponoći opet drastično poskupljuje gorivo, objavljeno i koliko ćemo više morati izdvojiti za pun spremnik

Isto tako, dodao je, slovenska vlada neće donositi mjere restrikcija prodaje goriva na pumpama u državi. Iako su cijene u Sloveniji znatno niže nego u Italiji i Austriji, na slovenskim će benzinskim postajama i dalje gorivo moći točiti i stranci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "litra dizela trebala bi biti 15,05" Gorivo opet poskupljuje, distributeri: "Poslujemo s gubitcima, a država zarađuje više." Autoprijevoznici: "Situacija nije ni bezazlena ni lijepa''

No, u skladu s onim što se bude događalo na granici donosit ćemo ubuduće po potrebi i druge mjere, dodao je Počivalšek.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene