Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'EU preko Vojvodine razbija Srbe'

Skupina znanstvenika uz radikalni pokret 'Dveri': Autonomnu Vojvodinu treba ukinuti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz nacionalistički pokret 'Dveri' stalo je 20-ak akademika, znanstvenika i drugih javnih djelatnika Srbije tražeći ukidanje autonomije Vojvodini.

Skupina srbijanskih znanstvenika poduprla je u srijedu u Beogradu kampanju pokreta "Dveri" za ukidanje autonomije Vojvodine, ocijenivši da je ona uspostavljena radi razdvajanja Srba.

"Nema povijesnih razloga za autonomiju Vojvodine, jer je 1848. godine nastala u okviru tuđe države radi zaštite srpskog identiteta, nema ni etničkih razloga, jer Srbi u Vojvodini imaju nadmoćnu većinu, a to nije ni europska vrijednost, jer nema autonomija u Francuskoj, Švedskoj, Norveškoj i Mađarskoj, a ni u Hrvatskoj", istaknuo je akademik Kosta Čavoški na tiskovnoj konferenciji pokreta "Dveri".

Pročitajte i ovo Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj

>> Srbima je Amerika 'najveći neprijatelj', Hrvatska na četvrtom mjestu

Kako su izvjestili beogradski mediji, Čavoški je ocijenio da autonomija nije nikakva europska vrijednost, te da Europska unija autonomiju Vojvodine koristi kao sredstvo za razbijanje srpskog nacionalnog korpusa. Na drugoj strani, tvrdi Čavoški, EU nastoji smanjiti nadležnosti Republike Srpske na račun stvaranja unitarne Bosne i Hercegovine.

"Zašto bi dio teritorija sa srpskom većinom bio pokrajina u okviru Srbije", upitao je Čavoški, tvrdeći kako je jedan od najvažnijih ciljeva vojvođanske autonomije to da se Srbi, a ne manjine u Vojvodini, pretvore u Vojvođane.

Čavoški, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, smatra da za ukidanje autonomije Vojvodine postoji dovoljno valjanih povijesniih, etničkih i gospodarskih razloga.

"Umjesto proširenja nadležnosti Vojvodine, Dveri predlažu ukidanje autonomije. Pozivamo i manjine, Mađare, Rumunje, Rusine i Slovake da podrže naš zahtjev jer i oni sigurno žele očuvati svoj identitet, a ne da postanu Vojvođani. Predlažemo i da se nakon ukidanja autonomije novac za vojvođansku birokraciju raspodijeli lokalnim samoupravama u Srbiji", rekao je predstavnik Pokreta "Dveri" Boško Obradović na tiskovnoj konferenciji.

On je ocijenio je da su Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i vojvođanski odbor Demokratske stranke (DS) od autonomije te pokrajine "napravili biznis", a njihov politički angažman i djelovanje nazvao štetnim i prikrivenim separatizmom.

Kako je izvjestila agencija Beta, inicijativu Dveri za ukidanje vojvođanske autonomije Vojvodine poduprla je skupina od 20 ljudi, među kojima su i akademici Vasilije Krestić i Kosta Čavoški, profesorica u mirovini Smilja Avramov, Ljiljana Čolić i Mila Alečković, povjesničar Srđa Trifković, novinar Milorad Crnjanin i književnik Momir Lazić.

"Dveri" se opisuju kao "Pokret za život Srbije", zastupaju konzervativna stajališta i ove su godine prvi put sudjelovali na općim izborima, ali nisu prešli izborni prag i nemaju zastupnika u srbijanskome parlamentu. Njihovi su članovi međutim imali velikog udjela u nedavnoj promjeni gradske vlasti u Novom Sadu, kada je od koalicije Tadićevih demokrata i Lige socijaldemokrata vlast preuzela Srpska napredna stranka i stranke s kojima ona surađuje na državnoj razini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene