Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP

Sedam studentica pukom je srećom preživjelo napad ISIS-a na irački grad Kirkuk.


Skrivale su se ispod svojih kreveta dok su u njihovoj sobi boravili džihadisti bombaši samoubojice.

Studentice su naime ležale ispod kreveta dok su na njima sjedili militanti ISIS-a.

"Osjećali smo teret njihovih tijela i smrad krvi i znoja", kažu djevojke koje su se prvo sakrile u ormaru gdje su na laptopu napunile baterije svojih mobitela.

Jedna od njih majci je poslala SMS poruku "Zarobljena sam u kući s borcima ISIS-a. Ne zovi me".

Osam sati skrivale se ispod kreveta

Skrivene u ormaru, djevojke su čule glasove izvana i lom stakla na prozorima. Borci ISIS-a ušli su u kuću i jeli u kuhinji. Kad su otišli, djevojke su uzele noževe iz kuhinje i sakrile se ispod kreveta. Tamo su provele osam sati, a dok su ležale ispod kreveta drugi militanti ušli su u kuću i posjedali na madrace iznad njih. Dvojica od njih bili su teško ranjeni u pucnjavi praćenoj eksplozijama.

Kad se jedan od džihadista pomaknuo njegova je noga dotakla rame jedne studentice,

"Gotovo je, pomislila sam", priča Monaly Atalla za Washington Post. Ipak, ISIS-ovac nije primijetio da netko leži ispod njega.

Iskoristile priliku za bijeg

Kad su džihadisti u jednom trenu napustili prostoriju, djevojke su iskoristile priliku za bijeg. Jedna od studentica mobitelom je dobila uputu od koordinatora za studentski smještaj da otvore stražnja vrata kuće i otrče do zida, jedna po jedna. U zamračenom gradu do zida ih je navodilo svjetlo njegova mobitela, a kod zida su ih čekali policajci koji su ih povukli na drugu stranu.

Nakon nekoliko sati, u kući koju su napustili odjeknula je velika eksplozija. Unutra su ostala mrtva tijela četvorice džihadista. Pretpostavlja se da je jedan od njih slučajno aktivirao svoj prsluk ispunjen eksplozivom.