Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Idejni tvorac gnjusnih propagandnih videa smaknuća zarobljenika Islamske države, zloglasni džihadist Ziad Kharoufa, ubijen je tijekom jednog od koalicijskih zračnih udara u bitci za Mosul.


Džihadist, kojeg zapadni mediji često uspoređuju s nacističkim ministrom propagande Josephom Goebbelsom, Ziad Kharoufa, ubijen je u koalicijskom zračnom napadu na sjeverni dio Mosula.

Vezani članci Slika nije dostupna Koalicija i SAD odgovorni za najveće stradavanje civila od početka rata protiv IS-a Slika nije dostupna "Svi džihadisti koji se nalaze u Mosulu ondje će i umrijeti"

Kharoufa je idejni tvorac propagandnih videa Islamske države, koja su prikazivala smaknuća zatvorenika.

U trenutku zračnog napada na Mosul nalazio se sa skupinom terorista koji su ubijeni u istom napadu i koje je okružila iračka vojska, prenosi Daily Express.

Vjeruje se da će njegova smrt biti dodatni faktor u demoraliziranju džihadista i njihovog otpora u bitci za Mosul, kojeg iračke snage uz pomoć koalicije pokušavaju osloboditi.

Kharoufa je bio "medijski ministar" i proizvodio je propagandni materijal za web, kojim se veličao terorizam i takav način života te stravični zločini koje džihadisti čine.

Informaciju o njegovom ubojstvu potvrdila je službeno i iračka vlada, istaknuvši da je ubijen u provinciji Nineveh tijekom zračnog napada iračkog zrakoplovstva. "Ektremisti su održali pogreb za njega u istočnom dijelu Mosula, al-Hayy al-Arabi, pod velikim osiguranjem", priopćila je iračka vlada.

Akcija oslobođenja Mosula počela je 17. listopada i polako, ali sigurno, napreduje prema svojem krajnjem cilju, potpunom oslobođenju tog grada iz ruku Islamske države.

Iračka vojska procjenjuje da Mosul brani pet do šest tisuća džihadista, nasuprot 100.000 pripadnika iračke koalicije, u kojoj su i kurdske snage te šijitska paravojska.

Zauzimanje Mosula za mnoge bi značilo i ključan potez u razmontiranju takozvanog, samoproglašenog Kalifata, kao i kraj vođe ISIS-a Abu Bakra al-Bagdadija, za kojeg se vjeruje da se povukao prema Sirijskoj granici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju