Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.


Gradske vlasti Skopja pozvale su jutros građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća ako ne moraju te da koriste javni prijevoz. Posebno su istaknuli kako bi djeca, trudnice, kronično bolesne i starije osobe trebali ostati u zatvorenom.

Vezani članci Slika nije dostupna TEŠKO ZAGAĐENJE U OVOM GRADU Stanovnici danas upozoreni da ne izlaze van Slika nije dostupna 'Zatvorimo vrata, prozore, a onda i rupe kroz koje bi zrak mogao ući'

Posljedica je to velikog onečišćenja zraka, koje već pet dana guši Skopje. Građane su zamolili i da za grijanje ne koriste drvo, a ako nemaju drugog izbora, da ono bude suho i bez nečistoća. Nadalje, ograničeno je kretanje teških teretnih vozila kroz grad, prenosi Press24. Zadržavanju smoga pridonose i za Skopje specifični mikroklimatski uvjeti u hladnijem dijelu godine.

Lani su tisuće stanovnika Skopja izašle na ulice i prosvjedovale zbog zagađenja zraka, koje je tijekom zime postalo praktički uobičajeno. Problem su nepoštivanje i manjkava provedba nacionalnih standarda kvalitete zraka te onečišćujući industrijski objekti - cementara i željezara, kao i promet.

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom, po istraživanju web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.