Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STARI PROBLEMI

SKOPJE SE GUŠI Smog okovao grad, trudnice i djeca pozvani da ne izlaze iz kuća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim.

Gradske vlasti Skopja pozvale su jutros građane da ne izlaze iz svojih stanova i kuća ako ne moraju te da koriste javni prijevoz. Posebno su istaknuli kako bi djeca, trudnice, kronično bolesne i starije osobe trebali ostati u zatvorenom.

Pročitajte i ovo Europa 2040. - 5 Europa 2040 Uskoro će nam život biti znatno drugačiji: Neće biti skijanja, putovanja zrakoplovom bit će skuplja i to nisu jedine promjene Ilustracija Izglasali Parižani Vlasnici ovakvih automobila plaćat će triput veće cijene parkiranja: Još neki gradovi imaju sličan plan

Posljedica je to velikog onečišćenja zraka, koje već pet dana guši Skopje. Građane su zamolili i da za grijanje ne koriste drvo, a ako nemaju drugog izbora, da ono bude suho i bez nečistoća. Nadalje, ograničeno je kretanje teških teretnih vozila kroz grad, prenosi Press24. Zadržavanju smoga pridonose i za Skopje specifični mikroklimatski uvjeti u hladnijem dijelu godine.

Lani su tisuće stanovnika Skopja izašle na ulice i prosvjedovale zbog zagađenja zraka, koje je tijekom zime postalo praktički uobičajeno. Problem su nepoštivanje i manjkava provedba nacionalnih standarda kvalitete zraka te onečišćujući industrijski objekti - cementara i željezara, kao i promet.

U siječnju 2015. Skopje je proglašeno najzagađenijim europskim gradom, po istraživanju web-stranice numbeo.com, koja prikuplja podatke o gradovima u različitim kategorijama. Ove su godine rezultati dosad nešto bolji, ali zagađenje zraka i dalje je ocijenjeno vrlo visokim. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene