Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utapanja, premlaćivanja...

SKINUTA OZNAKA TAJNO - Zatvorenici izlaze sa stravičnim pričama o mučenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stravične priče zatvorenika o tome što im se stvarno događalo dok su ih mučenjem ispitivali agenti CIA-e, sve se više objavljuju.

Simulirano pogubljenje utapanjem, premlaćivanje, muškarci skidani do gola te danima obješeni na stupovima, bila su to brutalna mučenja i do nedavno označavana kao 'državna tajna'. Sve se to promijenilo kada su brojne upitne tehnike koje je provodila agencija i koje su navedene u izvještaju za američki Senat, dospjele u javnost, piše news.com.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Zbog novih pravila, američka Vlada više ne smatra tajnima sva ispitivanja u CIA-i. Detalji ispitivanja sada mogu biti otkriveni, ali lokacije i one koji provode ispitivanja, moraju ostati tajne.

Od tada, zatvorenici izlaze u javnost sa svojim pričama. Majid Khan je jedan od njih. On je bio žrtva bizarnog seksualnog zlostavljanja tijekom boravka u Guantanamo Bayu. Na 27 stranica bilješki tijekom razgovora provedenih u sedam godina, Khan je ispričao kako su ga snimali golog te mu pri tom genitalije polijevali hladnom vodom. Kaže da su ispitivači bazdili po alkoholu te ga tukli čekićem, baseball palicama i kožnim remenjem.

Bivši šef CIA-e o waterboardingu: 'Opet bih koristio tu metodu mučenja!'

Khan (35) je još uvijek u zatvoru. Čeka presudu za optužbe za urotu, ubojstvo i špijuniranja, nakon što je uhvaćen kako al Qaedi dostavlja 50.000 dolara. U razgovoru s njegovim odvjetnicima, Khan je rekao da je visio gol sa stupa te da su mu glavu gurali u iznimno hladnu vodu.

Prošle godine, Mohamedou Ould Slahi je objavio 466 stranica na kojima je opisao detalje mučenja tijekom kojih su ga gušili, onemogućavali san, izgladnjivali i spolno zlostavljali.

'Ono što me najviše boli jest da su me tjerali da sudjelujem u grupnom seksu na najponižavajući način', napisao je u memoarima.

Zatvorenik Abu Zubaydah je izgubio lijevo oko u jednom od CIA-inih zatvora. Osumnjičeni urotnik u napadu na WTC 11. rujna 2001., 20 je dana bio podvrgnut mučenju. Skidali su ga do gola, uskraćivali mu san, udarali o zatvorski zid, puštali glazbu oglušujućom glasnoćom te i na njemu provodili waterboarding.

Iako su ove priče dovoljno stravične same po sebi, mnogi zatvorenici kažu da je to tek mali dio onoga što se zapravo događalo iza CIA-inih rešetaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene