Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SKANDAL U TAJNIM SLUŽBAMA

Angažirali preko 1.000 nacista kao špijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bili su angažirani čak i neki od najviših dužnosnika SS vojske.

Desetljećima nakon Drugog svjetskog rata CIA, FBI i neke druge američke institucije koristile su usluge najmanje tisuću nacista, koji su im poslužili kao špijuni za vrijeme Hladnog rata. Nacisti su bili u njihovoj službi sve do kasnih devedesetih, a ova je informacija ostala tajna sve dok nedavno s brojnih CIA-nih dokumenata nije skinuta oznaka tajnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Korupcijski skandal? Velika afera trese ovu državu: Istražitelji oduzeli mobitele čak i gradonačelniku Ilustracija Javno, a tajno SOA dobiva nove ovlasti, stižu upozorenja: ''Bit će problema''

Na vrhuncu Hladnog rata pedesetih godina šefovi tajnih službi u Americi, kao što su J. Edgar Hoover, nekadašnji šef FBI-ja i Allen Dulles, dugogodišnji šef CIA-e prednjačili su po regrutiranju bivših nacista.

Nacisti koji su radili za njih imali su razne činove u nacističkoj vojsci, a Hoover i ostali su vjerovali kako su nacisti dobri špijuni, pa čak i bolji od ruskih kontraobavještajaca jer su stekli odličnu disciplinu u Trećem rajhu, te su smatrali kako imaju veće moralne vrijednosti od Rusa.

CIA je čak angažirala bivšeg visokog dužnosnika SS vojske unatoč tomu što je, kako stoji u otkrivenoj dokumentaciji, 'vjerojatno počinio manji ratni zločin'.

Isto tako, jedan od CIA-nih odvjetnika je 1994. godine izvršio pritisak na američko tužiteljstvo da odustanu od istrage i progona jednog bivšeg nacističkog špijuna koji je živio u Bostonu, a za kojeg se sumnjalo da je sudjelovao u masakru nekoliko desetaka tisuća Židova u Litvi.

CIA otkrila što je Bush pitao par minuta prije napada na Svjetski trgovački centar

Za Vladine su agencije radili neki od najviše rangiranih časnika iz SS-a. Jedan od njih bio je Otto von Bolschwing, prvi pomoćnik Adolfa Eichmanna i autor studije o tome kako što efikasnije terorizirati Židove.

Ne samo da ga je CIA angažirala kao špijuna u Europi, već su 1954. godine nagradili i njega i njegovu obitelj tako što su ih zbrinuli u New Yorku zbog lojalnosti u službi nakon rata.

Kada su izraelski agenti 1960. godine uhvatili Eichmanna u Argentini, Otto von Bolschwing se obratio CIA-i za pomoć, jer se bojao da će i on biti otkriven. CIA je uspjela uništiti dokumentaciju koja povezuje njega i Eichmanna, pa je von Bolschwing narednih 20 godina slobodno živio. Nakon 20 godina ipak je otkriven, ali uz pomoć američkih prijatelja bio je kažnjen samo sa oduzimanjem američkog državljanstva.

Iako se pretpostavlja da su CIA, FBI i ostali koristili i više od tisuću nacista kao špijune, taj podatak će se eventualno moći potvrditi kada se otvore još neki tajni dokumenti.

Pretpostavlja se kako nijedan od tih špijuna danas nije živ, a FBI i CIA su im čak omogućili obuku u vojnoj bazi u Marylandu.

Ono što je najgore na kraju bilo za Hoovera i Dullesa, dobar dio nacističkih špijuna koje su sami angažirali na kraju su se pokazali kao loši suradnici, a dio njih čak je prešao na rusku stranu, piše New York Times.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene