Ugledna međunarodna škola u kojoj su bogataši školovali svoju djecu suočena je s ozbiljnim optužbama. Čistači su navodno silovali djecu po wc-ima, profesori u svojim uredima. Roditelji traže milijunske odštete, a škola veliki dio optužbi opovrgava.


Jakarta International School, jedna od najpoznatijih azijskih škola koju je utemeljilo britansko veleposlanstvo, potresa veliki skandal. Roditelji optužuju čistače i profesore da su silovali i psihični maltretirali njihovu djecu. Redovi optužbi počeli su u ožujku ove godine kada je jedan bračni par shvatio da im je 5-godišnje dijete silovano. Zločin su potvrdili i liječnici.

Šest školskih čistača je odmah uhićeno, pet muškaraca i žena. Jedna osoba je u zatvoru počinila samoubojstvo. Četvero ih je priznalo zločin, no kasnije su rekli da su bili prisiljeni dati takav iskaz. Suđenje im je počelo u rujnu.

Roditelji su prvotno sa školom, zbog zaštite identiteta djeteta, dogovorili da sve bude u tajnosti. No kasnije su sve rekli ostalim roditeljima i organizirali konferenciju za novinare i ispričali što se dogodilo. Potom se javilo još nekoliko obitelji tvrdeći da su im djeca bila fizički i psihički maltretirana, još nekoliko njih je izašlo s optužbama za silovanje.

Osim čistača, za silovanja se optužilo učitelje - školskog koordinatora kanadskog porijekla Neila Bantlemana i indonezijskog profesora Ferdinanta Tjionga. U srpnju su bili uhićeni, ali protiv njih tada nije bila podignuta nikakva optužnica. Sredinom listopada im je opet određen pritvor u kojem, prema indonezijskom zakonu mogu biti zadržani i do 120 dana. Ravnatelj škole u nekoliko je izjava rekao da optužbe protiv dvojice profesora nemaju smisla. 'Proveli smo i našu internu istragu i o svakom novom dokazu smo obavijestili policiju', rekao je ravnatelj Carr koji naglašava da su roditelji nekoliko puta mijenjali svoje priče.

VIDEO Beskućnik je učinio nešto što bi moglo promijeniti cijeli svijet!

Škola tvrdi da učitelji nisu mogli silovati učenike u uredima jer oni imaju staklene zidove kroz koje se sve vidi. No roditelji tvrde - rađena je renovacija interijera. Wall Street Journal svojedobno je objavio transkripte s detaljima gnjusnih zločina, piše Independent.

Jedni od roditelja koji tvrde da im je dijete silovano su tužbu protiv škole s 12 milijuna dolara podigli na 125 milijuna. Škola zbog toga sumnja u pravi motiv jedne od tužbi.

Supruga optuženog profesora kaže da prolaze kroz grozno razdoblje, da ništa niej dokazano i da njezinog supruga nisu pitali oko niti jednog dokaza već da su ga samo pitali 'banalna' pitanja poput onog: 'Jeste li sodomizirali dječaka?'. Škola naglašava da imaju potporu svoje zajednice i ostalih roditelja, a potpisuje se i peticija za oslobađanje učitelja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju