Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski diplomat u veleposlanstvu u Londonu koji je nedavno pobjegao iz države prebjegao je s obitelji u Južnu Koreju.


Zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u Londonu prebjegao je s obitelji u Južnu Koreju, čime je postao najviše rangirani diplomat koji je napustio izolirani režim i prebjegao u demokratsku Južnu Koreju, objavila je ta država u srijedu.

Vezani članci Koronavirus u Njemačkoj Na planetu više od 72 milijuna zaraženih, Njemačka ima veći dnevni broj novih slučajeva od druge najmnogoljudnije zemlje Koronavirus u Južnoj Koreji, ilustracija Izbjegavali lockdown, a sada je i on opcija: Došao im treći val epidemije, dnevni rast novih slučajeva veći nego u ožujku

Britanski mediji u utorak su javili da je sjevernokorejski diplomat u veleposlanstvu u Londonu pobjegao iz države, ali nije se znalo kamo.

Južna Koreja odbila je objaviti kada i kako su Thae i njegova obitelj stigli, niti koliko je članova njegove obitelji išlo s njim.

Thae je prebjegao zbog nezadovoljstva režimom Kim Jong Una i radi budućnosti svojega sina, rekao je glasnogovornik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Jeong Joon-hee na konferenciji za novinare.

"Znamo da je zamjenik veleposlanika Thae govorio o nezadovoljstvu režimom Kim Jong Una i čežnjom za slobodnim demokratskim sustavom Republike Koreje a budućnost njegova sina bila je poticaj da prebjegne", rekao je Jeon te dodao da su Thae i njegova obitelj pod vladinom zaštitom.

On je ranije ovog mjeseca napustio ambasadu koja se nalazi u Ealingu u zapadnom Londonu. Diplomat je sa suprugom i djecom živio u Velikoj Britaniji proteklih deset godina. (Hina)