Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vojska Sjeverne Koreje svakim je danom sve jača usprkos tome što je gospodarstvo na rubu sloma, objavio je južnokorejski Institut za gospodarska istraživanja.


U svom izvješću za 2011. godinu institut navodi da je tijekom prošle godine broj vojnika u oružanim snagama Sjeverne Koreje porastao na 1,08 milijuna a da je povećan i broj ratnih brodova, tenkova i protuzrakoplovnih sustava. Upozorava se da je prema tim podacima sjevernokorejska vojska snažnija od južnokorejske.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Sjeverna Koreja tvrdi da stotine siročadi dobrovoljno rade u državnim rudnicima: ''Državi vraćaju tek milijunti dio ljubavi'' Kim Jong-un pojavio se u javnosti - 2 Kim se vratio: Sjeverna i Južna Koreja razmijenile vatru u graničnom području

>> Želite posjetiti S. Koreju? Ovo su neka od pravila ponašanja

Institut kaže da je jedini način na koji Južna Koreja može odvratiti napad sjevernog susjeda taj da se jasno da do znanja da će južnokorejske snage stupiti u rat i uzvratiti bez obzira na intenzitet agresije, makar se radilo o gerilskom ratu.

Južnokorejska vojska broji 700.000 pripadnika uz pomoć 28.000 američkih vojnika koji se nalaze na poluotoku, što je za 300.000 boraca manje od sjevernog susjeda.

Južnokorejsko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da će tijekom siječnja sa SAD potpisati operativni plan o pripremama za odvraćanje potencijalne agresije i povećati broj zajedničkih vježbi.

Sjeverna Koreja, koja je dva puta testirala nuklearnu bombu, je u više navrata zaprijetila da će južnokorejski glavni grad Seul pretvoriti u 'more vatre' ako dođe do sukoba. (Hina)