Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najzatvorenijih i natajanstvenijih zemalja svijete, Sjeverna Koreja, polako se počela otvarati turistima, piše The Washigton Post.


Sjeverna Koreja bogata je prirodnim ljepotama, planinama, rijekama, vodopadima, borovim šumama... Glavni grad, Pyongyang, može se pohvaliti sa 70 parkova, čistom i pitkom vodom, prohodnim prometnicama bez ikakvih naznaka prometnog kaosa tipčnog za zapadne zemlje, te mnoštvom veličanstvenih spomenika.

Vezani članci Party na plaži Zrće, ilustracija Nova runda optužbi austrijskih medija: Mlade Bečanke na Zrću tvrde da su dobile batine od zaštitara; Oglasio se organizator, kaže da lažu Turističke brojke obećavaju Objavljeno koliko turista boravi u Hrvatskoj ovih dana, oni sami poručuju: "Očekujemo sunce, divnu hranu, barove, puno ljudi i zabave"

No, postoji 'kvaka'. Ukoliko se odlučite za turistički posjet Sjevernoj Koreji nije preporučljivo koristiti svoj mobitel ili smartphone u javnosti, nemojte razgovarati s nepoznatima i ni u kojem slučaju nemojte fotografirati prolaznike. Ništa od toga nije dozvoljeno.

Naime, vlasti Sjeverne Koreje odlučile su dopustiti ulazak u zemlju skupinama stranih turista, baš kao i ulazak stranog kapitala i stranih investitora, no sve to pod strogim nadzorom sjevernokorejskih vlasti koje vode računa o tome da turisti ni na koji način ne dođu u kontakt sa svakodnevnim životom stanovnika ove nadasve zatvorene zemlje. Svatko tko odluči posjetiti Sjevernu Koreju zasigurno će se susresti s ograničenim informacijama o stanovnicima i njihovu životu i sve to u režiji sjevernokorejskih vlasti.

Razlog takvom strogom nadzoru jest činjenica da većina stanovnika Sjeverne Koreje nema pristup internetu, mobitelima ili bilo kakvoj tehnologiji s kojom se zapadnjaci susreću u svakodnevnom životu. Televizijski program je vrlo ograničen, naime postoje samo dva programa koje kontrolira vlada, i na kojima se prikazuju samo stari kineski filmovi i propaganda koja veliča nedavno preminulog Dragog Vođu Kim Jong Ila, te njegova nasljednika Kim Jong Una.

Najpoznatije turističko odredište je resort na planini Kumgang koji se može podičiti budističkim hramovima, planinarskim stazama, čistim potocima, vodopadima i prekrasnim šumama.