Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretrčao granicu

Pobjegao od maltretiranja u američkoj vojsci, spas traži u - Sjevernoj Koreji?

Travis King
Travis King Foto: Reuters
Vojnik američke vojske Travis King pretrčao je u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na jako utvrđenoj granici između dviju Koreja 18. srpnja. Pjongjang tvrdi kako je tražio utočište.

Sjeverna Koreja zaključila je da Travis King želi utočište od "neljudskog zlostavljanja i rasne diskriminacije" u SAD-u i vojsci, objavili su državni mediji u srijedu, što je prvi put da je Pjongjang javno potvrdio da je King prešao u tu zemlju iz Južne Koreje 18. srpnja.

Pročitajte i ovo Nepoznata sudbina američkog vojnika - 4 Ni traga ni glasa Ne zna se što je s odbjeglim američkim vojnikom: "On je potpuno u rukama Sjevernokorejaca"

Vojnik američke vojske King pretrčao je u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na jako utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu i zasad su ga odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika.

Sjevernokorejski istražitelji također su zaključili da je King prešao namjerno i ilegalno, s namjerom da ostane u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Pročitajte i ovo Satelitska snimka Krimskog mosta Uvjereni u pobjedu VIDEO Ovo je trenutak ukrajinskog napada dronom na Krimski most: "Kad je došlo do eksplozije, bili smo sretni i počeli smo si čestitati"

"Tijekom istrage Travis King je priznao da je odlučio doći u DNRK zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci", izvijestio je KCNA koristeći službenu kraticu Sjeverne Koreje.

"Također je izrazio spremnost potražiti izbjeglištvo u DNRK-u ili trećoj zemlji rekavši da je razočaran nejednakošću u američkom društvu."

KCNA je prenio da je King bio u rukama vojnika Korejske narodne armije nakon što je prešao te da je istraga još uvijek aktivna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odvjetnik sve demantira Španjolska policija uhitila osam osoba s hrvatskim i talijanskim dokumentima, tvrde da su podvaljivali lažne eure

Kingov ujak Myron Gates rekao je za ABC News u kolovozu da je njegov nećak, koji je crnac, doživljavao rasizam u vojsci i da, nakon što je proveo neko vrijeme u južnokorejskom zatvoru, nije nalikovao sebi.

Američki dužnosnici rekli su da Sjeverna Koreja dosad nije odgovorila na upite o Kingu.

Pentagon je rekao da ne može potvrditi autentičnost Kingovih navoda, kako ih je prenio KCNA, te je i dalje usredotočen na njegov siguran povratak.

Glasnogovornik Zapovjedništva Ujedinjenih naroda (UNC), koji nadzire granično selo kroz koje je King prešao, rekao je da nema što dodati prethodnim izjavama.

Pročitajte i ovo Incident uništavanja kulturne baštine - 2 Neki turisti bez poštovanja Dođu na odmor pa oštećuju kulturnu baštinu: Na meti im se našla i Hrvatska

"Spominjanje Kingove spremnosti da potraži utočište u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji pokazuje da još uvijek nije jasno kamo želi ići", rekao je Yang Moo-jin, profesor na Sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu.

Tae Yong-ho, bivši sjevernokorejski diplomat, a sada južnokorejski zakonodavac, rekao je da opis Kinga u sjevernokorejskim državnim medijima kao "ilegalnog uljeza", a ne dobrovoljnog prebjega, kao i spominjanje treće zemlje, sugerira da ga Sjeverna Koreja možda ne bi htjela zadržati dugo.

Pročitajte i ovo Požar u Kanadi Gotovo 168.000 evakuiranih VIDEO Pripreme za potencijalne rizike: Proglasili izvanredno stanje zbog požara

"To otvara mogućnost da ga Sjeverna Koreja pošalje u treću zemlju, gdje ga američki dužnosnici mogu preuzeti i vratiti kući ako želi", rekao je u izjavi.

King se pridružio američkoj vojsci u siječnju 2021.

Suočio se s dvije optužbe za napad u Južnoj Koreji, a na kraju je priznao krivnju za jedan napad i uništavanje javne imovine zbog oštećenja policijskog automobila tijekom tirade protiv Korejaca pune psovki, prema sudskim dokumentima.

Pročitajte i ovo autocesta Magla smanjuje vidljivost HAK: Tijekom dana očekuje se pojačan promet na određenim autocestama

Trebao se suočiti s dodatnim disciplinskim mjerama kada se vrati u Sjedinjene Države.

Kinga je američka vojska prevezla u zračnu luku kako bi se vratio u svoju matičnu jedinicu u Sjedinjenim Državama.

On je napustio zračnu luku i pridružio se obilasku graničnog područja, gdje je pretrčao granicu unatoč pokušajima južnokorejskih i američkih čuvara da ga zaustave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene