Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjereni u pobjedu

VIDEO Ovo je trenutak ukrajinskog napada dronom na Krimski most: "Kad je došlo do eksplozije, bili smo sretni i počeli smo si čestitati"

Satelitska snimka Krimskog mosta
Satelitska snimka Krimskog mosta Foto: Handout / Satellite image ©2019 Maxar Technologies / AFP
U javnost je izašao video napada na Krimski most na kojem se vidi trenutak kada su u srpnju koristile eksperimentalnu bespilotnu letjelicu.

Ukrajinske sigurnosne službe proslijedile su CNN-u ekskluzivnu snimku na kojoj se vidi trenutak kada su u srpnju koristile eksperimentalnu bespilotnu letjelicu za napad na ruski most prema anektiranom Krimu. To je prvi put da je SBU (ukrajinska sigurnosna služba) otvoreno preuzeo odgovornost za tu operaciju.

U napadu, koji se dogodio 17. srpnja, oštećene su cestovne trake mosta. Ubijeno je dvoje civila, prema ruskim dužnosnicima.

Vasil Maliuk, šef SBU-a, rekao je za CNN da je korišten dron, nazvan "Sea Baby", koji je rezultat višemjesečnog razvoja neposredno nakon invazije. "Bespilotne pomorske letjelice jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine", rekao je. "Niti jedna privatna tvrtka nije uključena. Pomoću ovih bespilotnih letjelica nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorski Gornjak i SIG tanker. Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maliuk.

Istaknuo je da je srpanjski napad dronovima bio proizvod višemjesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neižpapom.

Pročitajte i ovo Političari na godišnjem odmoru U nove radne pobjede Plenković i Milanović na godišnjem: Jedan hakla, drugi vrti pedale i priča s čovjekom koji ne zna tko je on

Pročitajte i ovo Nizama Hećimović Otkivaju se detalji Potresna ispovijest tetke ubijene Nizame: "Šakama ju je udarao. Vukao ju je za kosu... Pogledala me i rekla 'Pomozi mi', ali nisam joj mogla pomoći"

Maliuk je također preuzeo odgovornost za prvi ukrajinski napad na most, 8. listopada, ali je odbio opisati detalje. Okolnosti napada ostaju i dalje nejasne.

"U završnoj fazi priprema nismo mogli ni razmišljati o spavanju ili hrani", rekao je za CNN. "Bili smo potpuno koncentrirani na operaciju. Kad je došlo do eksplozije, bili smo sretni i počeli smo čestitati jedni drugima. To je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobjedu koja će sigurno uskoro doći", rekao je šef SBU-a.

Maliuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihova iskustva. "Oni ne sudjeluju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi se dronovi proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo legitimne su prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima", zaključio je Maliuk.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene