Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove oštre osude

Sjeverna Koreja ispalila raketu srednjeg dometa, SAD: Očekivali smo provokaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja je u nedjelju ujutro ispalila neidentificirani balistički projektil u more na istočnom dijelu obale Korejskog poluotoka, objavila je Južna Koreja, a njegovo ispaljivanje odmah su osudile i Sjedinjene Američke Države i Japan.

Iako je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un tijekom svog novogodišnjeg govora izjavio kako je njegova zemlja blizu toga da isproba interkontinentalni balistički projektil (ICBM), južnokorejski izvori smatraju kako ipak nije bilo riječi o takvoj vrsti oružja.

Pročitajte i ovo Nosač zrakoplova Theodore Roosevelt Nakon novih prijetnji Što rade američki nosač zrakoplova, razarači i azijski ratni brodovi u spornom moru? Ilustracija Japan uložio prosvjed Novo upozorenje SAD-u: Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

U službenom priopćenju vezanom za ovaj incident Bijela kuća je objavila kako je očekivala sjevernokorejsku "provokaciju" vrlo brzo po stupanju nove administracije na vlast, te kako će razmotriti "sve opcije" prilikom svog odgovora uključujući i financijske sankcije kao i ubrzano postavljanje obrambenih sustava u Južnoj Koreji. Također, Trumpova je administracija najavila i jači pritisak na Kinu kako bi obuzdala Sjevernu Koreju.

"Ovo nije bilo iznenađenje. Sjevernokorejski vođa voli privlačiti pozornost na sebe u ovakvim vremenima", objavila je Bijela kuća.

Prema američkim saznanjima, ovaj sjevernokorejski projektil nije za posljedicu imao nuklearnu eksploziju.

Japanski premijer Shinzo Abe, koji se nalazi u službenom posjetu SAD-u, po primitku vijesti je održao zajedničku konferenciju za novinare s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Palm Beachu gdje su se našli na partiji golfa. Abe je ispaljivanje projektila nazvao "potpuno neprihvatljivim", a podršku mu je pružio i američki predsjednik.

"Želim da svi razumiju i shvate kako SAD u potpunosti podupiru Japan", rekao je Trump. Iz američkog ministarstva obrane naveli su kako je sjevernokorejski projektil bio "srednjeg dometa".

"Američki strateški sustavi detektirali su i pratili ispaljivanje sjevernokorejskog projektila koji se dogodio blizu sjeverozapadnog grada Kusonga za koji smatramo da je bio srednjeg dometa. Taj projektil nije mogao predstavljati prijetnju Sjevernoj Americi. I dalje ćemo budno pratiti sve sjevernokorejske provokacije i u potpunosti surađivati s našima saveznicima u Južnoj Koreji i Japanu", objavio je Pentagon. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene