Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 30.000 stanovnika norveškog arhipelaga Lofotena, smještenog ispod arktičkoga polarnog kruga, ostalo je u utorak nekoliko sati bez električne energije zbog kvara na električnom pogonu.


Dvostruki kvar na dvama glavnim električnim kablovima arhipelaga Lofoten dogodio se rano jutros, zbog čega je stanovništvo ostalo bez električne energije - glavnoga izvora grijanja. Temperature na Lofotenu trenutačno iznose minus pet stupnjeva Celzija, a prirodna svjetlost u ovo doba godine ograničena je na samo nekoliko sati. Nakon otprilike pet sati, lokalni distributer uspio je djelomično popraviti kvar, pa je dio otoka na sjeverozapadu Norveške opet opskrbljen električnom energijom.

Vezani članci Erna Solberg Možete li zamisliti ovo u Hrvatskoj? Inače za to ne kažnjavaju građane, ali su premijerku opalili po džepu Paljenje svijeća Mještani malenog dalmatinskog otoka ponovo u mraku: "Kad se agregat ugasi, za nas nastupa karantena"

>> Norveška proširuje teritorij za 235.000 km2

'Uspjeli smo otkloniti jedan kvar, a sada radimo na drugome. Do kraja dana električna će energija stići u sve domove u Lofotenu', kazao je jedan od dužnosnika tvrtke za distribuciju električne energije Eirik Storeide.  (Hina)