Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Godine 1999. Ujedinjeni narodi odabrali su bebu koja će predstavljati porast populacije na 6 milijardi ljudi na Zemlji.


Izabrali su Adnana Nevica, dječaka rođenog u sarajevskoj bolnici četiri godine nakon rata u Bosni, koji je uzeo više od 100 000 života, piše Reuters. Upravo je zato UN, točnije Kofi Annan u novorođenču iz BiH vidio simbol nade i rađanja novog života u državi izmučenoj ratnim strahotama.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: AFP) ''Nisam glup'': Dodik na svako pitanje davao isti odgovor i svađao se - emisija prekinuta Izbori u BiH Izbori u BiH: Problemi na biralištima u Banjoj Luci i Doboju, umro kandidat za načelnika

Danas, 12-godišnji Adnan Nevic živi s majkom i ocem u bosanskom gradu Visoko, oko 25 kilometara udaljenom od Sarajeva. Obitelj Nevic dobivala je simboličnu potporu od lokalnih vlasti, no nikada nije dobila ništa konkretno od UN-a.

'Pretpostavljala sam da će ga netko iz Ujedinjenih naroda posjetiti, barem za rođendan, te da će rođen kao 6-milijardita osoba dobiti školarinu. No, više nitko iz UN-a nije došao i pitao kako je', ispričala je majkadječaka Fatima Nevic. 

Djčakov otac je bolestan i radno nesposoban, a majka nezaposlena pa bi im bilo kakava pomoć itekako dobro došla. 'Moja učiteljica ponosna je na mene jer sam ja 6-milijardita osoba rođena na Zemnlji, no moji prijatelji iz razreda su na to ljubomorini', rekao je Adnan.

Danas je na Filipinima rođena 7-milijardita osoba, djevojčica Danica.