Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će dva dana

Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza
U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Foto: Afp
U mnogim njemačkim saveznim pokrajinama započeo je dvodnevni štrajk javnog prijevoza.

Dvodnevni štrajk javnog prijevoza počeo je u mnogim njemačkim saveznim pokrajinama u četvrtak ujutro.

Putnici mogu očekivati znatne smetnje jer su autobusi, tramvaji i podzemne željeznice na mnogim mjestima prestali prometovati. Sindikat Verdi sazvao je dvodnevni štrajk koji će trajati do petka.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Štrajkom su pogođeni Berlin, Hamburg, Donja Saska, Saska-Anhalt, Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka. U četvrtak su planirani prosvjedi u nekoliko gradova. U pokrajini Tiringiji u četvrtak je nastavljen dvodnevni štrajk.

Većina prigradskih vlakova ili regionalnih autobusa kojima ne upravljaju općinski poslodavci neće biti pogođeni. Regionalni i međumjesni željeznički promet također ne štrajka i odvijat će se po uobičajenom voznom redu.

Radnici javnog prijevoza organizirali su nekoliko štrajkova posljednjih tjedana usred napetih kolektivnih pregovora s gotovo svim agencijama za javni prijevoz u zemlji. Osoblje u Bavarskoj također je obuhvaćeno pregovorima, ali ostaju pod ugovorom i ne mogu sudjelovati u štrajkovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Novi štrajkovi planirani su za sljedeći tjedan u različite dane na različitim lokacijama, premda je sindikat Verdi priopćio da će glavni dan štrajka biti petak.

Skupina klimatskih aktivista Fridays for Future najavila je da planira organizirati prosvjede i u petak, zahtijevajući agresivnije djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i veća ulaganja u javni prijevoz.

Njemačka je odnedavno pogođena ponovljenim štrajkovima u sektoru javnog prijevoza.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene