Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poduzetnik i političar

Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura

Aktualno Galerija Hrvoje Vojković Hrvoje Vojković Foto: Damjan Tadic/Cropix Hrvoje Vojković Hrvoje Vojković Foto: Andrija Lucic/Cropix Hrvoje Vojković Hrvoje Vojković Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Hrvoje Vojković, nekadašnji ministar gospodarstva, uhićen je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja Galerija 1/4 >>
Hrvoje Vojković, nekadašnji ministar gospodarstva i dugogodišnji šef Croatia osiguranja, uhićen je po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja, zajedno s još jednom osobom.

Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), uhićen je poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković. Osim njega uhićena je još jedna osoba, a oboje zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare u poljoprivredi i krivotvorenje isprava.

"Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije", rečeno je a navodno se radi o iznosu od 400.000 eura.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", stoji u službenom priopćenju EPPO-a. 

Neslužbeno se doznaje da je Vojković uhićen zbog subvencije za tulipane koje nikad nije zasadio. 

"Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnim razvoju nema sklopljenih ugovora o financiranju niti isplaćenih sredstava prema tvrtki Naša farma d.o.o u kojoj je odgovorna osoba Hrvoje Vojković. Prije isplate, Agencija za plaćanja uočila je sumnju na nepravilnosti vezano za vjerodostojnost računa kod podnositelja Zahtjeva za potporu NAŠA FARMA D.O.O. Utvrdila je nepravilnosti te obavijestila pravosudno tijelo za daljnje nadležno postupanje", izvijestili su iz Agencije.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Pohvalio se napretkom Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo

Jutros su zajedno s istarskim policajcima pokucali na vrata luksuzne Vojkovićeve vile u Oprtlju i priveli ga. Uhićen je i njegov poslovni partner. Nakon ispitivanja europsko će tužiteljstvo odlučiti hoće li ići u istražni zatvor.

Afere i u prošlosti

Uz Vojkovića su se svojevremeno vezale afere. Karijeru je započeo 1990. s Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Nakon pobjede Račanove koalicije kao mladi lav HSLS-a sjeda u fotelju šefa Fonda za privatizaciju, a potom i ministra gospodarstva. Vojković je bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Bio je potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a. Ministarsku funkciju Vojković je obnašao od 21. ožujka 2002. do 30. srpnja 2002.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANKETA DNEVNIKA NOVE TV Podržavate li odluku da mladi od 17 godina voze s 0,2 promila alkohola u krvi? Pogledajte rezultate glasanja

Ubrzo postaje i šef Uprave Croatia osiguranja, a afere se redaju jedna za drugom. Supruga ga optužuje za zlostavljanje.

"Pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdim da nikad, ama baš nikad nisam dignuo ruku na svoju bivšu suprugu. I nikada je ni na koji način nisam zlostavljao", rekao je 2006. Vojković.

Na to su se nadovezale sumnjive havarije koćarica osiguranih u CO-u, milijunska afera s nabavkom automobila, optužbe za nepotizam, prijetnja premijerki Jadranki Kosor i bespravna gradnja u Parku prirode Medvednica, koju je negirao.

"Nije bila namjera, nitko ne radi bespravno, upravo suprotno. Osim toga radi se o građevinskoj zoni i tri objekta koja su prije tamo postojala", govorio je 2010.

Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Odlazak iz Croatia osiguranja naplatio je višemilijunskom otpremninom, a u međuvremenu je i prodao stan današnjem predsjedniku Zoranu Milanoviću. Na vrhuncu moći družio se i Sai babom, a na kraju su mu presudili tulipani i božuri, koje nije ni posadio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene