Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medijski rat

Sirijski mediji optužuju SAD za umiješanost u napade kemijskim oružjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz građanski, u Siriji je u tijeku i svojevrsan medijski rat. Oporba i vlast međusobno se optužuju za kemijske napade, a u središte optužbi dospio je i SAD.

Sirijska državna televizija u subotu je objavila reportažu u kojoj su prikazani vojnici koji su navodno pronašli tragove bojnih otrova, za koje sirijska televizija tvrdi da je njima izvršen kemijski napad. Nakon toga je sama reportaža postala izvor različitih teorija u medijima o navodnoj umiješanosti SAD-a u nedavni kemijski napad u Siriji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neće biti rata' Obama Amerikancima: 'Sirija neće biti novi Irak ni Afganistan!' Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

Naime, iz reportaže koja je prikazana na državnoj televiziji vidljivo je kako na paketima piše 'Made in USA', što upućuje na to da su paketi stigli iz Amerike. Na temelju te snimke sirijski mediji žestoko su napali SAD optužujući ih da se izravno miješaju u sukob i planiraju vojni udar. Tamošnja televizija tvrdi da su na snimci prikazani materijali za izradu kemijskog oružja, koje je korišteno u napadu.

Vlasti optužuju oporbu, a oni njih

Udruga 'Lliječnici bez granica' potvrdila je kako je u sirijskim bolnicama 355 osoba umrlo od posljedica trovanja nervnim plinom. Sirijske vlasti optužile su pobunjenike da su upotrijebili toksični plin u četvrti Jobar na periferiji Damaska kako bi odbili ofenzivu vojske.

Tri dana prije toga oporba je optužila vlast za napad kemijskim oružjem na sektore u predgrađu Damaska pod kontrolom pobunjenika, što je režim opovrgnuo.

Koalicija oporbe objavila je da je više od 1.000 ljudi ubijeno, no sirijske nevladine organizacije navode brojku od 170 žrtava u napadu režimskih snaga, ali nisu mogle potvrditi upotrebu kemijskog oružja.

Sirijska oporba danas je objavila kako je oko 400 tona oružja stiglo iz Turske u Siriju da bi se poboljšao položaj oporbenih boraca protiv snaga predsjednika Bašara al Asada.

>> Sirijska TV: Bojni otrov pronađen u uporištu pobunjenika

Potaknuti nedavnim događajima, SAD je na Sredozemlju počeo preraspoređivati svoju vojnu flotu kako bi se osigurala opcija oružanog udara, iako odluka o vojnoj akciji još nije donesena. Prema najnovim izvješćima javnost u Sjedinjenim Državama nije sklona potpori američke intervencije u Siriji. Podršku takvoj operaciji daje svega 9 posto Amerikanaca.

Cijelu situaciju nadgleda i misija UN-a koja se nalazi u Siriji gdje će pregledati područja pogođena posljedicama od napada kemijskim oružjem. Izaslanica UN-a Angela Kane doputovala je jučer u Siriju i pregovarati će o načinu istrage u vezi s optužbama za uporabu kemijskog oružija. Sirijske vlasti jučer su odobrile misiju nadgledanja od strane UN-a, te ulazak u zone pogođene napadima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene