Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sirija će i dalje surađivati s IAEA-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski veleposlanik u UN-u Bachar Jaafari izjavio je u petak da će njegova zemlja i dalje surađivati s IAEA-om, zanijekavši američke tvrdnje da je Damask dobio nuklearnu pomoć iz Sjeverne Koreje za izgradnju nuklearnog reaktora.

"Sirija se 1970. priključila NPT-u (Ugovor o nuklearnom neširenju)", rekao je Jaafari novinarima, rekavši da će Damask nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Pročitajte i ovo Napad u Damasku jedna ozlijeđena U napadu Izraela oštećeno iransko veleposlanstvo, izvori tvrde: "Eliminiran je zapovjednik Iranske revolucionarne garde" Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih

"Tijesno surađujemo s IAEA-om i ne plašimo se te suradnje, naprotiv Sirija nema što skrivati", kazao je.

"Neka inspektori IAEA-e radije pođu u Izrael, prava opasnost jest izraelski nuklearni arsenal", dodao je.

Glavni direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei najavio je pokretanje istrage pošto su ga u četvrtak Sjedinjene Države obavijestile da sumnjaju kako Damask i Pjongjang tajno surađuju na izgradnji sirijskog nuklearnog programa, na temelju obavještajnih podataka dobivenih nakon uništenja sirijskog postrojenja u rujnu u napadu izraelskog zrakoplovstva.

Jaafari je usto odbacio američke optužbe i kazao da se "CIA u prošlosti koristila lažima kako bi opravdala američke intervencije i upletanje u unutarnje stvari drugih država".

Sirijski veleposlanik je kazao da tvrdnje američke obavještajne službe trebaju "opravdati izraelski napad" na sirijsko postrojenje, a mogle bi biti skopčane i s neslaganjem tvrdog krila i umjerenih političara u vladi predsjednika Georgea W. Busha oko nuklearnog sporazuma sa Sjevernom Korejom.

"Neki jastrebovi u američkoj upravi nisu zadovoljni tim sporazumom", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene