Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Francuski ministar o Siriji

'Svijet ne može pasivno promatrati zločin protiv čovječnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da bi dokazi o kemijskom napadu sirijskog režima u Damasku već 'mogli biti uništeni'.

'Činjenica je da je većina dokaza mogla biti uništena', rekao je William Hague na tiskovnoj konferenciji u Londonu nekoliko sati nakon što je režim u Damasku odobrio dolazak UN-ovih inspektora na mjesto navodnog kemijskog napada blizu sirijske prijestolnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

'Drugi su možda oštećeni tijekom zadnjih dana, a neki su možda i krivotvoreni', rekao je.

Britanski ministar je, na tragu politike Sjedinjenih Država, izrazio žaljenje što sirijski režim nije odmah dopustio UN-ovim stručnjacima dolazak na teren, što je omogućilo uklanjanje dokaza.

'Moramo biti realni u vezi s onim što tim stručnjaka UN-a može postići sada', komentirao je Hague.

Opetovao je kako je siguran da je režim u Damasku odgovoran za napad: 'Ima već puno dokaza i svi oni upućuju u istom smjeru', istaknuo je.

Kako navodi UN, više od 100.000 ljudi je poginulo u Siriji od početka pobune protiv režima u ožujku 2011.

>> 'Vojna intervencija u Siriji bila bi 'tragična pogreška''

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault rekao je za televizijsku mrežu France 2 da 'međunarodna zajednica ne može pasivno promatrati taj zločin protiv čovječnosti', odbacivši neizravno mogućnost akcije Francuske u skorije vrijeme.

'Imamo zahtjev, a taj je da UN-ovo povjerenstvo mora moći do kraja, neometano i brzo obaviti svoju istragu kako bi se utvrdila istina', rekao je francuski premijer, podsjetivši da je predsjednik Francois Hollande tijekom dana razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom, s britanskim premijerom Davidom Cameronom i s australskim Kevinom Ruddom te s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

'Gotovo je sigurno da je režim Bashara al-Assada upotrijebio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda', dodao je Ayrault.

'Kada se istraga završi očekujemo od međunarodne zajednice čvrstu i jasnu odluku. Vijeće sigurnosti će se sastati. Međunarodna zajednica ne može pasivno promatrati taj zločin protiv čovječnosti', kazao je. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene