Papua Nova Gvineja poznata je kao zemlja kanibala, no unatoč trudu da stigne tu stigmu sa sebe, nakon što se okrenula turizmu započeli su novi problemi. U brdima te zemlje samo se u posljednjih pet godina dogodilo više od stotinu zabilježenih napada na žene - sve se povezuje s lokalnim "lovom na vještice".

Galerija Stravična priča Rachel (Foto: AFP) Žena je jedva preživjela linč (Foto: AFP) +0 Nanijete su joj strašne ozljede (Foto: AFP)

U toj je egzotičnoj zemlji zabilježeno najmanje 20 ubojstava povezanih s istjerivanjem zlih duhova koju su navodno proždirali srca članova plemena. Ova tematika popularizirala se i zaokupila pozornost javnosti tek nakon što je procurila snimka na kojoj cijelo pleme tuče jednu ženu, iživljava se nad njom i na kraju je živu pali. 

Vezani članci Sandra Benčić Tužiteljstvo će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu za platformu Možemo Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

Slična priča se umalo dogodila i Rachel, 55-godišnjakinju koju su optužili da se bavi vradžbinama. Njena mukotrpna priča započela je kada je u travnju 2017. godine otišla na sprovod čovjeku koji je pripadao njenom plemenu. Nakon što je na samom pogrebu sve prošlo mirno, netom nakon što se ceremonija završila rulja se okomila na nju te ju je sin pokopanog čovjeka optužio da je vještica. 

Rulja ju je zgrabila i mučenje je trajalo cijeli dan. Nemilosrdno je silovana, tučena, paljena i rezana vrućim mačetama. 

"Ne mogu vam opisati kakva je to bila bol. Bila sam sigurna da ću umrijeti", ispričala je Rachel svoju priču za AFP. 

U trenutku kada je Rachel bila na izmaku snaga, mnoštvo koje ju je tuklo, a ona procjenjuje da ih je bilo oko 1000, počela se svađati. Odjednom su potpuno zaboravili na nju i počeli stvar rješavati šakama, te je u tom trenutku Rachel uspjela pobjeći. 

"Živim u boli i strahu. Bojim se da će me napadači potražiti i onda konačno završiti sa mnom", rekla je Rachel.

Bijesni napadači već su nekoliko puta pokušali doći do klinike u kojoj se oporavljala i izmrcvarenoj ženi nije preostalo ništa drugo nego da pobjegne.

Nažalost, ovo je bio samo jedan od nekoliko desetaka takvih primjera, a situacija je iz mjeseca u mjesec sve gora.

"Lov na vještice širi se poput šumskih požara" tvrdi policijski inspektor Epenes Nili koji je dodao da u zabačenim mjestima Papue Nove Gvineje oduvijek vjeruju u vradžbine, ali da linčovanje nije bilo zabilježeno sve do prije nekoliko godina.

"Optuživanje žena da su vještice, sadističko mučenje i silovanje do smrti... To je novost. Počelo je prije otprilike pet godina", rekao je Anton Lutz, misionar koji je život posvetio spašavanju žena koji su optužene da su vještice.

Lutz je istaknuo da je sve počelo kada je naglo porasla smrtnost u nekim plemenima. Lokalci nenadane smrti nisu znali objasniti pa su ih povezali s čaranjem, ali u stvarnosti se radi da su ljudi umirali od srčanih udara, dijabetesa, side...

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju