Obavijesti Video Pretražite Navigacija
puka slučajnost?

Misteriozne smrti: Od početka invazije na Ukrajinu čak šest ruskih oligarha pronađeno mrtvo pod sumnjivim okolnostima

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Sputnik/AFP
Četiri ruska milijardera i dva izvršna direktora u državnom naftnom gigantu Gazprom umrli su od početka ruske invazije na Ukrajinu. Njihove smrti odvile su se pod sumnjivim okolnostima.

Od početka rata u Ukrajini odnosno ruske invazije, ukupno je šestero ruskih moćnika počinilo samoubojstvo. Međutim, smrti četvorice milijardera i dva izvršna direktora u naftnom gigantu Gazprom odvile su se pod sumnjivim okolnostima, i još uvijek nisu u potpunosti razriješene.

Prvo ime na ovom morbidnom popisu ono je Lea Schulmana, birokrata Gazproma koji je pronađen obješen u svom domu blizu Sankt-Peterburga, 30. siječnja. Schulman je bio vođa transportnog odjela financijskog partnera naftnog giganta, Gazprom Investu

Pročitajte i ovo Zelenski, Putin SAMIT G20 Putin potvrdio dolazak na summit na koji je pozvan i Zelenski

Manje od mjesec dana nakon Schulmanove smrti, zamjenski izvršni direktor Gazproma Aleksandar Tjulakov pronađen je obješen blizu Schulmanovog apartmana. Tri dana nakon toga, Mikhail Watford, tajkun ukrajinskih korijena, koji se obogatio na prirodnom plinu i nekretninama, i koji se godinama bojao da ga se Vladimir Putin želi riješiti, pronađen je mrtav.

66-godišnjak pronađen je, obješen, u svojoj vili u Surreyu prije mjesec dana, a istražitelji su rekli da iako je njegova smrt "neobjašnjiva", nije bilo dokaza o tome da je netko drugi sudjelovao u činu, piše DailyMail.

"Priča ne drži vodu"

Watford se godinama bojao da ga je ruski predsjednik stavio na "crnu listu", a osjećaji paranoje i anksioznosti su se navodno pojačali u mjesecima koji su prethodili njegovoj smrti. "Teško mi je povjerovati da se objesio. Detalji se ne poklapaju", komentirao je njegov susjed. 

Tri tjedna nakon Watforda, tajkun i vlasnik MedComa Vasilij Melnikov pronađen je mrtav, nakon što je navodno ubio svoju ženu i dvoje male djece, nakon čega je oduzeo svoj život. Lokalni su istražitelji rekli da nije bilo dokaza koji bi upućivali na "neovlašten ulazak" u njegov stan.

Potpredsjednik Gazproma Vladislav Avajev pronađen je mrtav, zajedno sa ženom i kćeri, 18. travnja u stanu u Moskvi. Prema ruskim izvorima, Avajev je navodno upucao ženu i kćer, prije nego što je iskoristio pištolj na sebi. Također, navodno je mučio ženu satima. Međutim, njegov bivši kolega Igor Volobuev rekao je da je "teško za povjerovati u cijelu stvar".

"Ne znam što se dogodilo, ali znam da ih nije ubio"

"Je li se ubio? Mislim da ne. Mislim da je znao nešto što ga je učinilo rizičnim za nekoga", komentirao je Volobuev za CNN.

Dan nakon ovog slučaja, milijarder Sergej Protosenja pronađen je mrtav, zajedno sa ženom i kćeri, u vikendici u Španjolskoj. Španjolske vlasti iznijele su priču da je Protosenja zaklao ženu i kćer sjekirom, prije nego što je počinio samoubojstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRITANSKI MINISTAR OBRANE Sprema li se Putin proglasiti Treći svjetski rat? "Ne bih se iznenadio da prvog svibnja izjavi..."

Njegov sin Fedor javno je izrazio svoje nepovjerenje u službenu priču. "Volio je moju majku, a pogotovo moju sestru - ona je bila njegova princeza. Ne znam što se točno dogodilo te večeri, ali znam da im on nije naudio", rekao je. Protosenja nije ostavio nikakvu poruku, a na sjekiri nisu pronađeni otisci. 

U današnjoj političkoj klimi, brojnim incidentima i tajnim operacijama, manjku dokaza i manjku medijskog izvještavanja, teško je povjerovati da su ove smrti ruskih moćnika i milijardera čista statistička anomalija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene