Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola godine OD POČETKA INVAZIJE

Šest mjeseci užasa u Ukrajini: "Očito je sve bila loša procjena Putina, ali Europa si je pucala u noge"

Rat u Ukrajini - 2
Rat u Ukrajini - 2 AFP
Aktualno Galerija Rat u Ukrajini - 2 Rat u Ukrajini - 2 Foto: AFP Rat u Ukrajini - 4 Rat u Ukrajini - 4 Foto: AFP Rat u Ukrajini - 3 Rat u Ukrajini - 3 Foto: AFP Rat u Ukrajini - 5 Rat u Ukrajini - 5 Foto: AFP +2 Rat u Ukrajini - 1 Galerija 1/7 >>
Dan je neovisnosti Ukrajine i točno šest mjeseci od početka invazije Rusije na Ukrajinu. Vojni analitičar Marinko Ogorec kaže kako je situacija s ratom nakon pola godine i dalje nepredvidiva. "Ukrajina zaslužuje pobjedu, a Rusija ne smije pobijediti", poručuje.

"Rat bi mogao završiti u nekoliko mjeseci, a mogao bi trajati i godinama", rekao nam je vojni analitičar Marinko Ogorec komentirajući šest mjeseci ratnih zbivanja u Ukrajini.

"Daljnji tijek događanja ovisi o cijelom nizu čimbenika. Ovisi o tome koliko će se Ukrajina moći braniti i koliko će Rusija imati snage za napad, ljudi za rat i motivacije. No, teško je procijeniti sadašnju ratnu sposobnost Rusije budući da jako dobro čuvaju podatke. U rat su ušli kako bi pobijedili i vojne pobjede se neće odreći", uvjeren je Ogorec.

Putin se, kaže, neće odreći teritorija koje je već osvojio, a ni odmetnutih pokrajina. "Bojim se da su pokrajine Doneck i Luhansk izgubljene, a opet nisam siguran da je Ukrajina spremna na gubitak pokrajina, no ipak trenutačno nema vojni potencijal da ih osvoji", poručuje. 

"Sankcije Rusiji štete Europi"

Savezici Ukrajine u ratu pokušali su ugušiti rusko gospodarstvo pritiskom na izvoz nafte i plina, namećući istodobno sankcije koje ograničavaju uvoz i prisilivši mnoge zapadne tvrtke da odu iz zemlje.

No, vojni analitičar kaže kako sankcije više štete Europi, a da se Putin dobro pripremio.

"Gospodarski rat nema uopće učinka na Rusiju, rubalj je samo ojačao, a euro je na najnižim granama dosad. Europa si je naštetila i više ne može napraviti ništa i ne može nazad. Slažem se s Orbanom, koji je rekao da si je Europa pucala u noge", poručuje. 

Kao i svaki rat i ovaj će, kaže vojni analitičar, završiti za pregovaračkim stolom, i to onda kada obje strane budu u pat-poziciji. Osobno ne vidi niti jedan razlog zašto je uopće došlo do rata.

"Ukrajina je bila spremna na pregovore, ne znam zašto je Rusija ušla u rat. Očito je sve bila pogrešna procjena Vladimira Putina", rekao nam je zaključno Ogorec. 

Rat u Ukrajini - 2 Rat u Ukrajini - 5 Foto: AFP

Ukrajina danas slavi Dan neovisnosti. Strahujući od ponovnih raketnih napada, vlasti u Kijevu zabranile su javna događanja vezana za godišnjicu neovisnosti od ponedjeljka do četvrtka.

Glavni grad daleko je od prve linije i rijetko ga pogađaju ruski projektili otkako je Ukrajina u ožujku odbila kopnenu ofenzivu za zauzimanje glavnoga grada.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio je kako bi ruske snage mogle iskoristiti današnji dan za posebno brutalne napade.

"Takav je naš neprijatelj", rekao je te dodao da je ruski cilj poniziti zemlju, širiti strah i konflikt, pa nitko ne bi trebao pokleknuti i pokazati slabost. Obećao je i da će obnoviti ukrajinsku kontrolu nad poluotokom Krimom, što će, kako je rekao, pomoći ponovnoj uspostavi "svjetskog reda i zakona".

Rat u Ukrajini - 2 Rat u Ukrajini - 3 Foto: AFP

"Bitka volje i logistike"

Inače, Rusija ne pokazuje namjeru da bi mogla napustiti Krim, dok istovremeno generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da će Sjevernoatlanski savez biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno", a da se Ukrajina i njezini partneri moraju pripremiti za tešku zimu i iscrpljujući rat.

"Ovo je bitka volje i bitka logistike", istaknuo je Stoltenberg govoreći u utorak na Drugom samitu Krimske platforme. 

Umirovljeni američki pukovnik Steve Ganyard za ABC News kaže pak kako u ovoj fazi rata gube i Rusija i Ukrajina. "I sada je borba očito tko može prvi izgubiti, a tko će morati izgubiti zadnji. Trenutačno se rat odvija vrlo, vrlo sporo. Nijedna strana nema sposobnost izvođenja značajnih ofenzivnih operacija", napominje. 

Smatra kako je Rusiji sada cilj zadržati zauzeti teritorij. Što se tiče ruskih gubitaka, jedan dužnosnik američkog ministarstva obrane procijenio je ranije ovog mjeseca da je najmanje 70.000 Rusa ubijeno ili ranjeno od početka rata.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene