Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Senatori protiv slanja pojačanja u Irak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina američkih senatora, uključujući i republikanskog kritičara rata Chucka Hagela, podnijela je prijedlog rezolucije kojom se izražava protivljenje planu predsjednika Busha da u Irak pošalje dodatnih 21.500 vojnika.

"Američka strategija i nazočnost u Iraku mogu se održati samo uz podršku američkog naroda i dvostranačku potporu Kongresa", ističe se u nacrtu rezolucije o kojoj bi Senat trebao raspravljati iduće srijede, dan nakon Bushova govora o stanju nacije.

Pročitajte i ovo Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta Vladimir Putin Ukrajinci se povukli Pala Avdiivka, Putin svojim vojnicima poslao čestitku: "Izražavam svoju zahvalnost"

"Nije u nacionalnom interesu Sjedinjenih Država da produbljuju svoj vojni angažman u Iraku, posebice eskalirajući (povećavajući) prisustvo američkih postrojbi", stoji u nacrtu rezolucije koji su, uz Hagela, podnijeli predsjednici senatskih odbora za vanjsku politiku i za oružane snage, demokrati Joseph Biden i Carl Levin.

"Učinit ću sve da zaustavim predsjednikovu politiku, kako ju je
predstavio prošle srijede. Mislim da je to opasno i neodgovorno", rekao je Hagel na zajedničkoj konferenciji za novinare s demokratima Bidenom i Levinom.

Republikanska senatorica Olympia Snow, izdala je priopćenje u kojem je podržala rezoluciju i ocjenila kako ona ide u pravom smjeru.

Kako izvješćuje CNN, u Senatu ima osam republikanskih senatora koji se protive Bushovoj politici u Iraku, ali nisu spremni podržati rezoluciju zbog riječi "eskalacija" koja se smatra terminom demokrata za Bushova pojačanja u Iraku. 

Demokrati su naznačili spremnost promijeniti tekst kako bi dobili podršku što više republikanaca kod izglasavanja rezolucije.

"Ključ je dvostranačje", izjavio je za novinsku agenciju UPI jedan pomoćnik u Senatu, blizak Biden-Hagel-Levinovu prijedlogu. 

"Jedini način da se predsjednika natjera da promjeni smjer jest pokazati mu da mu se protive i članovi vlastite stranke".

Rezolucija poziva na prenamjenu američke misije od borbene u misiju obuke, borbu protiv terorizma i zaštitu teritorijalnog integriteta Iraka.

Rezolucija ne poziva na povlačenje američkih snaga niti prijeti prekidom financiranja vojnih operacija, kao što su mnogi demokrati tražili. 

Umjesto toga, kaže se kako SAD treba prenositi odgovornost na Iračane u "primjereno pospješenom vremenskom rasporedu".

Senatorica Hillary Clinton, koja je prošloga tjedna posjetila Irak, Afganistan i Pakistan, u srijedu je izjavila kako treba ograničiti broj američkih vojnika u Iraku, ali zato treba povećati njihov broj u Afganistanu, prije očekivane proljetne ofenzive Talibana.

Čelnik demokratske većine u Predstavničkom domu, Stany Hoyer, najavio je da će i donji dom parlamenta donijeti rezoluciju u kojoj se protivi slanju dodatnih snaga u Irak, ali čeka da Senat to učini prvi.

Kongresne rezolucije imaju samo simboličnu snagu i one neće utjecati na Bushove ovlasti nad oružanim snagama niti na ratni proračun Pentagona.

"Predsjednik ima obveze kao vrhovni zapovjednik i on će ih izvršavati", rekao je glasnogovornik Bijele kuće, Tony Snow, ističući kako rezolucije neće utjecati na Bushovo donošenje odluka.

U međuvremenu je bivša državna tajnica Madeleine Albright ocijenila kako Bushov novi pristup u Iraku više sliči molitvi nego 'realpolitici'.

"To nije blizu realnosti. To je blisko nadi. No nada nije strategija. Iračani će nastaviti djelovati u svom najboljem interesu, a mi moramo djelovati u svom interesu", rekla je Albright na saslušanju Odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene