Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stekli su se uvjeti za neovisnost Kosova i kosovska strana nikad neće prihvatiti prijedlog srpske o širokoj autonomiji Kosova, izjavio je voditelj pregovaračkog tima, kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.


Sejdiu se vratio iz Bruxellesa s izravnih pregovora s izaslanstvom Beograda o statusu Kosova.

Vezani članci Slika nije dostupna Kosovo spremno za novi ustav Slika nije dostupna Kosovo protiv odgode konačnog rješenja

'Godina 2007. bit će godina neovisnosti Kosova i za to su sazreli svi uvjeti', izjavio je Sejdiu.

Kompromis kakav želi srpska strana, odnosno široka autonomija za Kosovo, ne može se nikad prihvatiti, naglasio je Sejdiu. Izrazio je uvjerenost kako će pregovori o statusu Kosova završiti do 10. prosinca te da neće biti odgode rješavanja kosovskog statusa zbog parlamentarnih i općinskih izbora 17. studenoga.

Kosovski premijer Agim Ceku izjavio da je stajalište kosovske strane kako se neovisnost neće tražiti u pregovorima.

U svezi sa zahtjevom Wolfgang Ischingera, koji u međunarodnoj trojci zastupa Europsku uniju, da obje strane u pregovorima trebaju učiniti bolne kompromise, premijer Ceku je rekao da su najveći kompromisi učinjeni tijekom procesa koji je vodio posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari i 'mi ne možemo ići ni u kakav drugi kompromis'.

Ceku je dodao kako službena Priština želi pregovarati sa Srbijom samo o pitanjima koja slijede nakon neovisnosti Kosova i stoga je ponudila sporazum Srbiji o dobrosusjedskoj suradnji.