Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s Rusima

ŠEF RUSKIH OBAVJEŠTAJACA U SRBIJI "I promjene na Balkanu su vrlo dinamične"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek ruskih obavještajnih službi u posjetu je Beogradu.

Nikolaj Patrušev naslijedio je Vladimira Putina na čelu FSB-a, nekadašnjeg KGB-a. Srbiji predlaže bolju suradnju i to sigurnosnih službi. Prvi ruski obavještajac svečano je dočekan u Beogradu.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

"Od našeg posljednjeg sastanka, mijenja se geopolitička situacija u svijetu i te su promjene vrlo dinamične, uključujući i promjene na Balkanu", rekao je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti.

Stoga Patrušev, jedan od ljudi iz užeg Putinova kruga za Srbiju ima prijedlog, memorandum o boljoj suradnji.

"Ovaj dokument nema pravno obavezujući karakter, nema status međunarodnog ugovora, ali stvara neophodne formalne uvjete za održavanje konzultacija na redovitoj osnovi o pitanjima od obostranog interesa", rekao je Patrušev.

Domaćini nemaju ništa protiv. "Naš zadatak je da ostvarimo bolju suradnju s ruskim službama sigurnosti", kazao je Nebojša Stefanović, srbijanski ministar unutarnjih poslova.

Srbijansko-ruska suradnja sve je bolja. Prije desetak dana održali su i zajedničke vojne vježbe. U Nišu već nekoliko godina postoji zajednički humanitarni centar. I dio analitičara i javnosti smatra ga ruskom špijunskom bazom na Balkanu.

Uskoro bi u Srbiju trebao doći i premijer Dmitrij Medvjedev. ''Rekao bih da nakon što je stavila Srbiju i cijeli zapadni Balkan na mapu svog strateškog interesa, ruska je poruka zapadu jasna: ako vi nama budete pravili probleme u Ukrajini, mi ćemo vama na nekom drugom mjestu, a ovo je upravo područje na kojem prave mnoge probleme", smatra Boško Jakić, politički analitičar.

U Srbiji se u posljednjih nekoliko mjeseci nižu uhićenja navodnih špijuna zapadnih zemalja. I dok su Europa i SAD uveli sankcije Rusiji, među ostalim i obavještajcu koji je došao u Beograd, Srbija to nije učinila. Iz Bruxellesa, s kojim pregovaraju o članstvu zapada, nema reakcija na ovaj posjet.

A u Beogradu je održan još jedan sastanak. Srpski patrijarh primio je ruskog veleposlanika. O čemu su razgovarali, nije poznato.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene