Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi čovjek ruskih obavještajnih službi u posjetu je Beogradu.


Nikolaj Patrušev naslijedio je Vladimira Putina na čelu FSB-a, nekadašnjeg KGB-a. Srbiji predlaže bolju suradnju i to sigurnosnih službi. Prvi ruski obavještajac svečano je dočekan u Beogradu.

Vezani članci Ukrajinska vojska Otkriveno koliko ukrajinskih vojnika obučava Europska unija, kao i koliko će sve koštati Gordan Jandroković Jandroković odgovorio Vučiću: "Ne blokiraju vas ustaše, već vaša politika"

"Od našeg posljednjeg sastanka, mijenja se geopolitička situacija u svijetu i te su promjene vrlo dinamične, uključujući i promjene na Balkanu", rekao je Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti.

Stoga Patrušev, jedan od ljudi iz užeg Putinova kruga za Srbiju ima prijedlog, memorandum o boljoj suradnji.

"Ovaj dokument nema pravno obavezujući karakter, nema status međunarodnog ugovora, ali stvara neophodne formalne uvjete za održavanje konzultacija na redovitoj osnovi o pitanjima od obostranog interesa", rekao je Patrušev.

Domaćini nemaju ništa protiv. "Naš zadatak je da ostvarimo bolju suradnju s ruskim službama sigurnosti", kazao je Nebojša Stefanović, srbijanski ministar unutarnjih poslova.

Srbijansko-ruska suradnja sve je bolja. Prije desetak dana održali su i zajedničke vojne vježbe. U Nišu već nekoliko godina postoji zajednički humanitarni centar. I dio analitičara i javnosti smatra ga ruskom špijunskom bazom na Balkanu.

Uskoro bi u Srbiju trebao doći i premijer Dmitrij Medvjedev. ''Rekao bih da nakon što je stavila Srbiju i cijeli zapadni Balkan na mapu svog strateškog interesa, ruska je poruka zapadu jasna: ako vi nama budete pravili probleme u Ukrajini, mi ćemo vama na nekom drugom mjestu, a ovo je upravo područje na kojem prave mnoge probleme", smatra Boško Jakić, politički analitičar.

U Srbiji se u posljednjih nekoliko mjeseci nižu uhićenja navodnih špijuna zapadnih zemalja. I dok su Europa i SAD uveli sankcije Rusiji, među ostalim i obavještajcu koji je došao u Beograd, Srbija to nije učinila. Iz Bruxellesa, s kojim pregovaraju o članstvu zapada, nema reakcija na ovaj posjet.

A u Beogradu je održan još jedan sastanak. Srpski patrijarh primio je ruskog veleposlanika. O čemu su razgovarali, nije poznato.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju