Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp

Žene i djeca pripadnika Islamske države koji su se vratili u Njemačku mogli bi predstavljati sigurnosnu prijetnju, upozorio je ravnatelj njemačke obavještajne agencije BfV Hans-Georg Maassen u intervjuu objavljenome u nedjelju.


Hans-Georg Maassen rekao je da nakon što je IS pretrpio gubitke velikog dijela teritorija u Siriji i Iraku, neke obitelji pripadnika te ekstremističke organizacije odlučile su se na povratak u Njemačku.

Vezani članci Ilustracija Strava u blizini Sirije: Više od 30 migranata se utopilo. Traje potraga za preživjelima Ilustracija (Foto: AFP) Vlasti BiH razmatraju mogući povratak žena i djece iz Sirije i Iraka: "Ispituje se njihova uloga u Islamskoj državi"

"Djeca koja su bila izložena pranju mozga u 'školama' na teritoriju IS-a u velikoj mjeri su radikalizirana", kazao je Maassen.

"To za nas predstavlja problem, jer ta djeca mogu biti opasna".

Dodao je da su žene džihadista često jednako radikalizirane.

Od otprilike 950 ljudi koji su zadnjih godina napustili Njemačku kako bi se borili na strani IS-a u Siriji i Iraku, otprilike trećina ih se vratila, a za mnoge se pretpostavlja da su mrtvi.

Njemačka je obvezna jamčiti ulazak svima koji imaju njemačko državljanstvo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju