Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2018. će srušiti rekord

Šef Međunarodne agencije za energiju ima jako lošu vijest o globalnom zatopljenju: "Moje brojke dovode me do očaja"

Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP)
Rafinerija, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Globalne emisije ugljika porast će tijekom 2018. do rekordne razine, čime će se otežati mogućnost ciljanog zadržavanja porasta temperature na 1.5 do dva stupnja Celzijusa, poručio je u srijedu šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birol je u Parizu rekao da podaci za prvih devet mjeseci ove godine već ukazuju na rekordno povećanje emisija ugljika. Izvješće Ujedinjenih naroda prošlog je tjedna upozorilo da će društvo trebati mijenjati načine korištenja energije, putovanja i gradnje, kako bi se dosegao cilj nižeg globalnog zatopljenja.

Pročitajte i ovo Aktivisti blokirali promet u Švicarskoj Skupina "Oslobodimo Švicarsku" VIDEO Aktivisti se zalijepili za autocestu: "Tražimo da švicarska vlada konačno proglasi klimatsko izvanredno stanje" Pijavica kod Dubrovnika, 07.12.2022. TEMPERATURNI REKORDI Vraća li se zima i što nas čeka u idućim mjesecima? Meteorolog Ivan Čačić otkriva dugoročnu prognozu

"Žao mi je, imam loše vijesti. Moje brojke dovode me do očaja", rekao je Birol na konferenciji koja se održala u poljskom veleposlanstvu u Parizu.

Poljska će u prosincu biti domaćin razgovora Ujedinjenih naroda COP24, koji bi trebao postaviti pravila implementacije dogovora postignutog u Parizu 2015. Taj sporazum kao ciljeve postavlja odstupanje od korištenja fosilnih goriva tijekom ovog stoljeća, okretanje prema čišćim oblicima energije te ograničavanje porasta temperatura.

Birol je objasnio kako podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da će ove godine ponovno doći do porasta globalnih emisija ugljika, a to je označio kao "povijesni rekord".

"Stoga šanse za dostizanje ambicioznih ciljeva prema mom mišljenju postaju sve slabije i slabije svake godine, svakog mjeseca", kazao je Birol. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene