Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pariški sporazum prvi je koji obvezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova.


Teško postignuti Pariški sporazum o klimi, koji treba otkloniti najgori scenarij globalnog zatopljavanja, stupa danas na snagu nakon rekordno brze ratifikacije u državama koje će se idućeg tjedna u organizaciji UN-a okupiti na novim razgovorima o klimi.

Vezani članci Jeff Bezos i Richard Branson Aktivisti Oxfama: "Luksuzni stil života i neprestana pljačka planeta najbogatijih ljudi svijeta stavljaju nas u sve veću opasnost" Dino Goleš na UN-ovom summitu o klimatskim promjenama Iza kulisa trenutno najvećeg svjetskog događaja: Kaos, kutije za higijenu i nešto na što svjetski lideri nisu navikli

Pariški sporazum prvi je koji obvezuje sve države svijeta, bogate i siromašne, da ograniče globalno zatopljenje smanjivanjem emisije stakleničkih plinova, koji u velikoj mjeri nastaju izgaranjem fosilnih goriva.

"Čovječanstvo će gledati na 4. studenoga kao na dan na koji su države zatvorile vrata neizbježnoj klimatskoj katastrofi", rekla je UN-ova glavna tajnica Konvencije o klimi Patricia Espinosa. No, iako je to razlog za slavlje, "također je i trenutak da se pogleda unaprijed trijezno procjenjujući s obnovljenom spremnošću zadaće koje predstoje", rekla je.

To znači drastično smanjivanje emisija u kratkom roku, "zasigurno u idućih 15 godina", ukazala je Espinosa dan nakon što je UN-ovo izvješće pokazalo da trenutni trendovi vode svijet prema klimatskoj "tragediji".

Do 2030., izvijestio je UN-ov program za okoliš, godišnje emisije stakleničkih plinova bit će 12 do 14 milijardi tona ugljičnog dioksida više od željene 42 milijarde tona. U 2014. godine iznosile su 52,7 milijardi tona. Godina 2016. na putu je da postane dosad najtoplija zabilježena godina, a razine ugljičnog dioksida u atmosferi su 2015. prešle zlokobni prag.

Danas će Eiffelov toranj u Parizu, javne i vladine zgrade u, među ostalim, Marakešu, New Delhiju, Sao Paolu i Adelaideu, biti zeleno osvijetljene obilježavajući tako stupanje sporazuma na snagu. Nakon godina složenih pregovora sporazum je konačno prihvaćen prošlog prosinca u Parizu.

Kako bi stupio na snagu trebalo ga je ratificirati 55 država koje stvaraju 55 posto emisije stakleničkih plinova. Taj je prag prijeđen prošlog mjeseca, a do sada ga je ratificiralo 94 od 197 sudionika UN-ove konvencije o klimi (UNFCC).

Predstavnici gotovo 200 zemalja okupit će se u ponedjeljak na dva tjedna u Marakešu, u Maroku, kako bi raspravljali o pojedinostima Pariškog sporazuma i dogovorili politike, tehnologije i financijska sredstva potrebna kako bi se ostvarili ciljevi sporazuma. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju