Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čović je svečano obilježio 9. siječnja, dan kada je skupina zastupnika u skupštini nekadašnje Socijalističke Republike BiH proglasila republiku srpskog naroda u BiH i ultimativno zatražila njezin ostanak u zajednici sa Srbijom.


Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pridružio se u srijedu u Banjoj Luci sudonicima proslave 9. siječnja, kojega vlasti Republike Srpske obilježavaju kao dan osnutka toga entiteta, a tom prigodom je izjavio kako mu je predsjednik RS Milorad Dodik "prijatelj".

"Ovdje sam na poziv svog prijatelja, predsjednika RS-a Milorada Dodika, da na neki način budemo dio ovog slavlja", kazao je Čović novinarima u Banjoj Luci.

>> Predsjednik HDZ-a BiH tvrdi da mu prijete

Predsjednik HDZ BiH bio je među rijetkim nesrpskim političarima koji su se zatekli na obilježavanju dana što je kao praznik utemeljen u povodu odluke skupine zastupnika u skupštini nekadašnje SR BiH da 9. siječnja 1992. proglase republiku srpskog naroda u BiH i ultimativno zatraže njezin ostanak u zajednici sa Srbijom odnosno u krnjoj Jugoslaviji.

Taj je čin predstavljao uvod u rat i otvorenu agresiju na BiH koja je uslijedila nakon nepuna tri mjeseca.

Čović je u srijedu biranim rječima govorio o sadašnjoj RS izjavivši kako je u tom entitetu vidan napredak. "Žitelji RS-a ne doživljavaju (napredak) na pravi način, ali uzmite slike od prije pet, deset, petnaest godina pa ćete vidjeti što je danas ovaj prostor", kazao je Čović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook