Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izrazio je u srijedu očekivanje da će Makedonija riješiti svoj bilateralni spor s Grčkom oko imena zemlje kako bi se mogla uključiti u Savez.


"Naša su vrata otvorena i bit će otvorena. Nadam se da će se ova poruka čuti u Skoplju. Mjesto za NATO-ovim stolom je rezervirano i za vas čim se riješi bilateralni spor s Grčkom", rekao je Scheffer nakon potpisivanja Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije Sjevernoatlantskom savezu.

Vezani članci Noć na Covid odjelu - 6 Bolnice im preplavljene zaraženima, naredili privatnim liječnicima da pomognu Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije (Foto: AFP) Grčka i Makedonija bliže rješenju desetljećima starog spora

Makedonija je očekivala da će na summitu NATO-a, održanom početkom travnja u Bukureštu, dobiti pozivnicu zajedno s Hrvatskom i Albanijom. Iako su se za to snažno zauzele Sjedinjene Države, Grčka je uspjela spriječiti da i Skoplje dobije pozivnicu.

Zbog spora s Grčkom, Makedonija se u međunarodnim institucijama ne može koristiti svojim ustavnim imenom, nego imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

U zaključcima sa summita u Bukureštu, čelnici NATO-a su istaknuli da Makedonija, ako u međuvremenu riješi to pitanje, može dobiti pozivnicu ne čekajući novi summit NATO-a. Međutim, u ovom trenutku čini se da nema izgleda za brzo rješenje toga pitanja, a Grčka u tom sporu ima snažnu potporu Francuske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju