Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonski i grčki čelnici nisu u četvrtak uspjeli riješiti spor oko imena te bivše jugoslavenske republike, što bi moglo blokirati njezin ulazak u NATO, kazali su dužnosnici.


Makedonski premijer Nikola Gruevski sastao se s grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyanni na marginama summita EU-a nakon višetjednih pregovora uz posredovanje UN-a ne bi li se riješio taj spor koji traje već 16 godina.

Vezani članci Panos Kamenos (Foto: AFP) Grčki ministar obrane podnio ostavku zbog dogovora o imenu Makedonije, najavio povlačenje i 6 drugih ministara Makedonski parlament (Foto: AFP) Makedonski parlament izglasao promjenu imena zemlje: Grčki premijer uputio čestitke

"Ne, nemamo ništa konkretno", rekla je Bakoyanni za Reuters upitana jesu li postigli napredak.

Gruevski je na to dodao: "Na grčkoj strani nije bilo fleksibilnosti."

Grčka je zaprijetila da će blokirati ulazak Makedonije u NATO ako ne promijeni ime, koje nosi i sjeverna grčka pokrajina.

Upitana je li grčki veto sada izgledniji, Bakoyanni je kazala: "Pa, znate grčko stajalište. Ono je vrlo jasno izraženo". Dodala je ipak da još ima vremena.

U pregovorima Skoplja i Atene posreduje UN-ov izaslanik Matthew Nimetz. Diplomati su kazali da je Skoplju predložio pet mogućih imena.